Actueel nieuws heraanleg Gemeenteplaats, Assestraat, Kerkeneinde en begin UNO-laan

Op 1 maart 2023 is de heraanleg van de Gemeenteplaats en omgeving gestart, met de rioleringswerken in het Kerkeneinde als eerste fase. Dankzij de heraanleg wordt het hart van onze gemeente opnieuw een bruisende ontmoetingsplek. Hieronder vind je allerlei updates over de werken en veel gestelde vragen en antwoorden.
Via deze link kan je de algemene info over de werken vinden.
Update 24 augustus - Algemene update
De zomervakantie loopt op zijn einde, en ook het bouwverlof is al een tijdje voorbij voor de aannemers die werken aan de Assestraat en Gemeenteplaats.
Traject Kleidaallaan - Parklaan: tegen midden september zal het traject tussen de Kleidaallaan tot en met het kruispunt met de Parklaan afgewerkt zijn. Alleen de rode asfalt voor het fietspad zal later nog toegevoegd worden.
Traject Parklaan - Ingang kasteel: op het stuk tussen de Parklaan en het kasteel moet de aannemer de laatste rioleringswerken nog uitvoeren. Later start ook daar de afwerking van de rijweg en voet- en fietspaden.
Traject ingang kasteel - kruispunt Gemeenteplaats: de rioleringswerken van het kasteel tot en met het kruispunt van de Assestraat met de Gemeenteplaats zijn afgewerkt. Er worden nog enkele huisaansluitingen gerealiseerd. Vervolgens wordt het kruispunt verder afgewerkt. Midden september zal er een betonnen eindlaag aangebracht worden op de rijweg. Dit moet uitharden, zodat tegen midden oktober het kruispunt gedeeltelijk open kan. De doorgang tussen Lindelei en Heiligstraat zal zo opnieuw toegankelijk zijn voor gemotoriseerd verkeer in beide richtingen.
Traject kruispunt Gemeenteplaats - Frans Blocklaan: midden september starten de rioleringswerken op de Gemeenteplaats, tussen het kruispunt met de Assestraat en de Frans Blocklaan. De aannemer zal steeds mogelijkheden voorzien om als voetganger of met fiets aan de hand de Gemeenteplaats te kunnen oversteken. De handelaars zullen altijd bereikbaar blijven. De timing is zoals steeds afhankelijk van weersomstandigheden en onvoorziene zaken.
--
Update 19 juni - Start fase 6A: start werken kruispunt Gemeenteplaats - Assestraat - Lindelei
Periode: 19 juni. Fase 6A duurt vermoedelijk 14 weken.
Plaats: kruispunt Gemeenteplaats - Assestraat - Lindelei
Verkeersimpact:
- Geen doorgaand verkeer voor voertuigen over het kruispunt Gemeenteplaats - Assestraat - Lindelei
- Omleiding autoverkeer via de Provinciale Steenweg
- Doorgang voor fietsverkeer en voetgangers blijft mogelijk
- De markt blijft tot eind augustus op de Gemeenteplaats staan. Vanaf 30 augustus staat de markt op het Rode Kruisplein
Omleiding bus:
- Lijn 133: haltes Sanderslaan, Gemeenteplaats, Notelaar, Terlochtweg, Callebeekstraat, Scheldestraat en Steenbakkerijstraat worden niet bediend. Omleiding via Delvauxstraat – station – Bouwerijstraat – UNO-Laan – Kleidaallaan. Vervanghalten: Station, Atletiekstraat, Beukenlaan, Kerkstraat, Kleidaallaan (tijdelijke halte).
- Lijn 298:
- haltes Atletiekstraat, Bouwerijstraat, Beukenlaan, Kerkstraat, Gemeenteplaats, Landbouwweg, Heiligstraat, Irisweg, Werkplaatsen worden niet bediend. Omleiding van de Bredestraat - Antwerpsesteenweg - Provinciale Steenweg - Saunierlei – Delvauxstraat. Vervanghalten: Scheldestraat, Callebeekstraat, Terlochtweg, Varenstraat, Herbekestraat
- Lijn 14: haltes Atletiekstraat, Bouwerijstraat, Beukenlaan, Kerkstraat, Gemeenteplaats, Landbouwweg, Heiligstraat, Irisweg, Werkplaatsen worden niet bediend. Omleiding van de Bredestraat - Antwerpsesteenweg - Provinciale Steenweg - Saunierlei – Delvauxstraat. Vervanghalten: Scheldestraat, Callebeekstraat, Terlochtweg, Varenstraat, Herbekestraat
De Lijn informeert steeds de reizigers aan de betrokken haltes en verwijst ze door naar eventuele tijdelijke stopplaatsen omwille van de omleiding. Je kan up-to-date informatie altijd raadplegen via www.delijn.be en de routeplanner.
--
Update 11 april - Start fase 4 + 5: start werken tussen Parklaan en ingang kasteel Assestraat
Periode: 11 april. Fase 4 vermoedelijk 17 weken (tussen Parklaan en Beukenlaan), fase 5 vermoedelijk 22 weken (tussen Beukenlaan en Gemeenteplaats).
Plaats: Kerkeneinde en Assestraat, tussen Kleidaallaan en Gemeenteplaats
Verkeersimpact
- Geen doorgaand verkeer in Kerkeneinde en Assestraat, tussen Kleidaallaan en Gemeenteplaats
- Omleiding autoverkeer en fietsers: via de U.N.O.-laan en Gemeenteplaats
- De markt wordt zo opgesteld daar ook op woensdag doorgang mogelijk is via de Gemeenteplaats
Omleiding bus:
- Lijn 133: omleiding via Gemeenteplaats en U.N.O.-laan op ma, di, do, vr schooldagen.
De Lijn informeert steeds de reizigers aan de betrokken haltes en verwijst ze door naar eventuele tijdelijke stopplaatsen omwille van de omleiding. Je kan up-to-date informatie altijd raadplegen via www.delijn.be en de routeplanner.
Update 27 februari - Start fase 1A op woensdag 1 maart: rioleringswerken Kerkeneinde
Periode: 1 maart tot ± midden juli (vermoedelijk 19 weken)
Plaats: Kerkeneinde, tussen de Kleidaallaan en de Jan Sanderslaan
Verkeersimpact
- Geen doorgaand verkeer in Kerkeneinde, in het gedeelte tussen de Kleidaallaan en de Jan Sanderslaan
- Omleiding autoverkeer en fietsers: via de U.N.O.-laan
Omleiding bus:
- Lijn 14 & 298: geen normale reisweg op woensdag marktdag, maar marktreisweg rijden (via Parklaan)
- Lijn 133: omleiding via Gemeenteplaats en U.N.O.-laan op ma, di, do, vr schooldagen, op woensdag marktdag rijden we de marktreisweg (via Parklaan)
De Lijn informeert steeds de reizigers aan de betrokken haltes en verwijst ze door naar eventuele tijdelijke stopplaatsen omwille van de omleiding. Je kan up-to-date informatie altijd raadplegen via www.delijn.be en de routeplanner.
---
Update 21 februari - Omleiding buslijnen tussen 23 februari en ± 1 juli
Tussen 23 en 25 februari:
- Lijn 133: omleiding via Gemeenteplaats/U.N.O.-laan
Tussen 1 maart en 1 april:
- Lijn 14 & 298: geen normale reisweg op woensdag marktdag en Heymissen foor (vrijdag 17 tem zondag 26 maart) maar marktreisweg rijden (via Parklaan)
- Lijn 133: omleiding via Gemeenteplaats en U.N.O.-laan op ma, di, do, vr schooldagen, op woensdag marktdag en Heymissen foor rijden we de marktreisweg (via Parklaan)
Vanaf 1 april (tot vermoedelijk 1 juli):
- Lijn 14 & 298: normale reisweg op woensdag marktdag
- Lijn 133: omleiding via Gemeenteplaats en U.N.O.-laan op ma, di, wo, do, vr schooldagen
---
Update 17 februari - Rooien bomen Assestraat/Kerkeneinde 23/02 tem 25/02
Van donderdag 23/02 tem zaterdag 25/02 worden bomen gerooid in de Assestraat en Kerkeneinde ter voorbereiding van de start van de rioleringswerken op 1 maart. Er is een omleiding voorzien voor auto's, fietsers en ook de bus. Alle info hierover vind je via deze link.
---
Update 16 januari 2023 - Start aannemer binnenkort
Binnenkort start aannemer TM DCA Infra – Besix Infra met rioleringswerken in Kerkeneinde, Assestraat, Gemeenteplaats en U.N.O.-laan. Deze werken zullen ongeveer 18 maanden duren. De werken worden uitgevoerd in opdracht van water-link, dat daarvoor een partnerschap heeft afgesloten met Aquafin.
Via deze link kan meer info over de werken vinden.
---
Update 8 november 2022
Op maandag 7 november was er een startvergadering met de aannemers, het studiebureau, Aquafin, het lokaal bestuur en andere betrokken partijen. Op 5 december komen deze partijen opnieuw samen. Dan zal er meer duidelijkheid zijn over een eerste infovergadering voor de buurtbewoners.
---
Update 11 oktober 2022
Op 22 september 2022 zijn de notariële aktes verleend in verband met noodzakelijke grondinname om al de werken uit te voeren. Ondertussen is er in samenwerking met Aquafin en Waterlink een financiële oplossing gevonden om de 50% meerkosten ten opzichte van de raming te financieren.
Recent hebben we dus de aannemer kunnen aanstellen die de werken zal uitvoeren. Op 7 november is er een startvergadering voorzien waarin de planning van alle deelfases zal afgesproken worden. We houden jullie verder op de hoogte via bijkomende updates.
--
Update 9 september 2022
De werken op de as Kerkeinde-Gemeenteplaats zijn met enkele weken uitgesteld. Het aanbestedingsbedrag voor deze werken is momenteel 50% hoger dan de meest recente ramingen. Het lokaal bestuur bekijkt momenteel opnieuw de financierings- en subsidiemogelijkheden.
--
Het openbaar onderzoek voor de heraanleg vond plaats in het najaar van 2021. Op basis van de opmerkingen die we toen mochten ontvangen, hebben we de plannen licht aangepast.
De definitieve plannen kan je hieronder bij 'downloads' vinden. Ook antwoorden op veelgestelde vragen in verband met bereikbaarheid, afvalophaling enzovoorts vind je hieronder. Technische vragen over de werken kan je stellen aan Dirk Smits, afdelingshoofd van de technische dienst. Je kan hem bereiken via dirk.smits@hemiksem.be.
Zodra de aannemer is aangesteld, zal er een informatievergadering plaatsvinden voor de buurtbewoners van de desbetreffende straten. Tijdens de informatievergadering zullen we de timing en de deelfazen van het project toelichten. We zullen er ook info geven over de afkoppeling van regen- en afvalwater in functie van het gescheiden rioleringsstelsel. De buurtbewoners zullen nog een officiële uitnodiging krijgen voor die informatievergadering.
Veel gestelde vragen en antwoorden i.v.m. de werken
Wanneer vangen de werken aan en hoelang zouden ze duren?
De werken vangen waarschijnlijk aan op 1 september 2022. Het aantal ingeplande werkdagen is 240, ongeveer 1,5 jaar. We hopen dat de invloed van de weersomstandigheden beperkt blijft.
Wat zijn de deelfases van de werken?
1. Kerkeneinde tot aan Jan Sanderslaan;
2. Jan Sanderslaan tot aan Parklaan;
3. Parklaan tot doorsteek richting Beukenlaan;
4. Doorsteek Beukenlaan tot kruispunt Lindelei;
5. Gemeenteplaats;
6. Begin UNO-laan.
Per deelfase zal er een aangepaste omleiding zijn, daarover berichten we ook steeds op deze webpagina.
Hoeveel kost deze heraanleg van het dorpscentrum?
De kosten zijn geraamd op 5,7 miljoen euro. De Vlaamse overheid draagt daarvan 1,8 miljoen euro.
Blijft mijn zelfstandige zaak toegankelijk voor klanten, leveranciers...?
De aannemer zal er alles aan doen om de bereikbaarheid van je zaak te garanderen voor klanten, bezoekers, toeleveranciers... Het lokaal bestuur waakt aandachtig over de situatie.
Zal de oprit van mijn woning toegankelijk blijven voor wagens?
Bij de werken wordt erop gelet om de opritten van woningen zo toegankelijk mogelijk te houden. Tijdens enkele specifieke werken zullen de opritten noodgedwongen ontoegankelijk zijn; bijvoorbeeld wanneer de rioleringsbuizen geplaatst worden, de betonnen weggoot gegoten wordt, de weg geasfalteerd wordt of de oprit aangelegd wordt. Als buurtbewoner krijg je uiteraard op tijd een verwittiging over de eventuele ontoegankelijkheid van je oprit.
Blijft mijn woning bereikbaar voor vuilnisophalingen?
De vuilnisophalingen gaan gewoon door, zoals aangegeven in de ophaalkalender van IGEAN. IGEAN heeft weet van de werken. De aannemer zal proberen om voorbijkomende vuilniswagens een zo goed mogelijke doorgang te geven. Geraakt de vuilniswagen niet tot aan je woning? Plaats dan je gft-container en de vuilniszakken op de hoek van een nabije straat. Daar kan je na de ophaling je gft-container terugvinden. Let erop dat je adres duidelijk aangebracht is op de container. Uiteraard zal de aannemer de de nodige afspraken maken met IGEAN en zal hij op tijd de buurtbewoners inlichten.
Ik wil verhuizen of verbouwen tijdens de werken. Is dat mogelijk?
Wanneer je plant te verhuizen of je woning te verbouwen, neem je best minstens één week op voorhand contact op met de aannemer. Hij/zij kan dan zo goed als mogelijk rekening houden met je verhuis of verbouwingen in de werkplanning.
Waar kan ik tijdens de werken terecht met praktische vragen?
Wanneer je praktische vragen hebt over bijvoorbeeld de bereikbaarheid, kan de aannemer jou heel wat nuttige informatie bezorgen. Zodra de aannemer aangesteld is, publiceren we zijn/haar gegevens op deze webpagina. Technische vragen kan je stellen aan Dirk Smits, afdelingshoofd van onze gemeentelijke technische dienst. Je kan hem bereiken via dirk.smits@hemiksem.be.
Ben ik verplicht om mijn woning aan te sluiten op de riolering?
Elke woning die zich bevindt in een straat met riolering, moet op die riolering aangesloten zijn. Wanneer er gescheiden riolering in je straat aangelegd wordt, moet je ook op privaat domein vuil water (DWA) en regenwater (RWA) scheiden. Dat heet 'afkoppelen'. De Vlaamse milieureglementering verbiedt lozing van regenwater in een riolering die uitsluitend bestemd is voor afvalwater. (Omgekeerd geldt uiteraard hetzelfde.) Als je regenwater niet afkoppelt, mag water-link je woning niet aansluiten op het gescheiden rioleringsstelsel. Je afvalwater kan dan niet gezuiverd worden.
Hoe wordt de uitgegraven grond weggevoerd?
De grond die uitgegraven wordt tijdens de werken wordt tijdelijk opgeslagen op het terrein van Proviron. Later wordt deze grond deels hergebruikt bij het opnieuw aanleggen van de straten.