Slachtvergunningen
Wie een varken of een rund wil slachten, moet dit laten registreren. Er is een onderscheid tussen thuisslachtingen en slachtingen in een slachthuis.
Ga naar de website van het FAVVWie een varken of een rund wil slachten, moet dit laten registreren. Er is een onderscheid tussen thuisslachtingen en slachtingen in een slachthuis.
Ga naar de website van het FAVVVoor particuliere slachtingen van gevogelte, konijnen en klein wild buiten een slachthuis is er geen aangifteplicht en moet er dus geen registratienummer aangevraagd worden.
Rituele slachtingen moeten steeds plaatsvinden in een erkend slachthuis. In gemeenten die niet beschikken over een slachthuis kunnen de slachtingen doorgaan op een tijdelijke slachtplaats. Bepaalde inrichtingen kunnen tijdelijk, nl. beperkt tot periode van het offerfeest, erkend worden als slachthuis. Hiertoe moet een aanvraag voor erkenning ingediend worden bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) en dit ten laatste twee weken vóór het offerfeest.
Iedereen die een slachting wil laten uitvoeren moet beschikken over een registratienummer. Een uitzondering hierop is het slachten van gevogelte, konijnen en klein wild: wanneer deze worden geslacht buiten een slachthuis, heb je geen slachtbewijs nodig, dus moet je je ook niet te laten registreren.
Sint-Bernardusabdij 1
2620 Hemiksem
Tel: 03 288 26 70
E-mail: bevolking@hemiksem.be
Het Administratief Centrum is enkel open op afspraak. Meer info kan u hier vinden.
Op de dienst Burgerzaken kan je onder andere terecht voor allerlei identiteitsbewijzen, de aangifte van een pasgeborene of het plannen van een huwelijk. Ook voor je rijbewijs moet je hier zijn.
Vraag je documenten op via het e-loket.