Menu

Opstap-pas

Onze gemeente wil inwoners met een beperkt inkomen extra steunen om hen de kans te geven aan verschillende activiteiten te kunnen deelnemen. Zo willen we hen ook stimuleren om deel te nemen aan culturele, sportieve en ontspannende initiatieven van de gemeente of IVEBICA. Ook inschrijvingen in sportclubs vinden we een belang-rijk gegeven dat voor iedereen haalbaar moet kunnen zijn. Ondersteuning op financieel gebied bij kinderopvang, schoolactiviteiten willen we ook bespreekbaar maken. 

Voor wie?

Daarom hebben we de “Opstap-pas” gecreëerd, bedoeld voor mensen met een beperkt inkomen. Die inkomens-grens baseren we op de recentste Europese armoedegrens. Kandidaten voor de Opstap-pas moeten hun gezinsinkomen bewijzen aan de hand van recente en officiële documenten. De medewerkers van onze sociale dienst kunnen je daarbij helpen. Daar dien je de Opstap-pas ook aan te vragen via opstappas@hemiksem.be of telefonisch via 03 288 26 80. Een online aanvraagformulier, het reglement en alle info hierover is beschikbaar op onze website. De pas kan je gedurende het hele jaar aanvragen.

Waar kan je terecht met je Opstap-pas?

De Opstap-pas is gratis en telkens geldig van april tot en met maart van het volgende jaar. De pas geeft in de meeste gevallen een korting, wat wil zeggen dat je zelf ook nog een deel zal moeten betalen. Wanneer je in aanmerking komt voor de Opstap-pas krijgen al je gezinsleden een persoonlijke pas. Enkel bij verlies zal je een nieuwe pas krijgen aan de prijs van €2.

Hier onderaan kan je bekijken voor welke zaken je kortingen kan vragen. Een uitgebreide folder zal binnenkort beschikbaar zijn bij de sociale dienst en in de bibliotheek. Op de gemeentelijke website zal dit ook nog gecommuniceerd worden.


Vrijetijdsdienst

De vrijetijdsdienst van Hemiksem organiseert het hele jaar door leuke activiteiten voor jong en oud! (Zappos, Comedy Night, 55+ sport,…)

Tijdens de korte schoolvakanties kan je je kinderen inschrijven voor uitstappen en workshops op de Zapposdagen en tijdens de zomervakantie kunnen kinderen van 2,5 jaar t.e.m. 12 jaar terecht voor opvang met sport en spel op Vakantiekriebels.

Met je Opstap-pas heb je recht op volgende korting:

 • 50% korting op alle activiteiten (Zappos, Comedy Night, 55+ sport, enz.)
 • 75% korting op Vakantiekriebels

Heb je hierover nog vragen?

Neem dan contact op met de vrijetijdsdienst via volgend mailadres sim@hemiksem.be of het nummer 03 288 26 92

opstappas

Basisonderwijs

Met de Opstap-pas heeft elk schoolgaand kind recht op een tegemoetkoming van 50% op de maximumfactuur* en op de minder scherpe maximumfactuur* waarmee meerdaagse uitstappen worden betaald.

*Voor concrete info over de maximumfacturen raadpleeg je het schoolreglement

Gaat je kind naar school in Hemiksem dan wordt dit rechtstreeks tussen de school en de gemeente geregeld, je hoeft daar zelf niets voor te doen.

Gaat je kind naar school buiten Hemiksem dan kan je je tegemoetkoming, op vertoon van de facturen, bekomen via de sociale dienst.

Belangrijk: Wanneer ouders gescheiden zijn is de tegemoetkoming enkel van toepassing op dat deel van de rekening waarvoor de ouder die in Hemiksem woont verantwoordelijk is.

IVEBICA - academie

In de ‘Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord’ kunnen jong en oud terecht voor een kwaliteitsvolle opleiding in muziek en/of woord. Altijd al muziek willen leren lezen, een instrument willen leren bespelen of het podium onveilig willen maken?

Met je Opstap-pas krijg je:

 • 80% korting op alle activiteiten en voorstellingen van de academie

Heb je hierover nog vragen?

Naam dan contact op met de academie op volgend mailadres info.hemiksem@academiehsn.be of op het nummer 03 288 27 30

IVEBICA - bibliotheek

In de bib kan je boeken, tijdschriften, strips, kinderpuzzels, smartgames, dvd’s, cd’s en games (WII,WIIU en Switch) lenen, om je urenlang te amuseren.

De jongste kinderen kunnen thuis prentenboeken bekijken via internet.

Met je “bibkaart” kan je thuis gratis online cursussen volgen en kranten lezen en (in niet-coronatijd) kan je in de bib eenvoudige lessen volgen over computer, tablet, smartphone, enz..

Met je Opstap-pas krijg je bij de bib:

100% korting op het lidgeld

80% korting op alle activiteiten

Heb je hierover nog vragen?

Surf dan naar de website www.ivebica.be of bel op het nummer 03 288 27 40

IVEBICA - cultuur

De cultuurdienst organiseert doorheen het jaar tentoonstellingen, optredens, workshops, voorstellingen en uitstappen voor jong en oud in Hemiksem, Schelle en Niel. Het hele aanbod kan je terugvinden op de website www.ivebica.be of in de brochure Eb en Vloed.

Met je Opstap-pas krijg je bij de cultuurdienst:

 • 80% korting op alle activiteiten

Heb je hierover nog vragen?

Neem dan contact op via volgend mailadres els.vervaet@ivebica.be of via het nummer 0491/08.59.64.

Het Huis van Het Kind

In het Huis van Het Kind kunnen (aanstaande) ouders terecht voor alles rond opvoeden en opgroeien. Het is een samenwerkingsverband tussen organisaties uit onze regio die ondersteuning bieden aan kinderen, jongeren en gezinnen. Gezinnenkunnen bij het Huis van Het Kind terecht voor opvoedingsondersteuning, workshops, infomomenten en activiteiten. Surf zeker naar de website voor meer info www.huisvanhetkindhemiksemnielschelle.be of volg de Facebookpagina


Met je Opstap-pas kan je bij het Huis van Het Kind terecht voor:

 • Activiteiten van Het Huis van Het Kind

Houders van een Opstap-pas krijgen 50% korting op betalende activiteiten van het Huis van Het Kind Hemiksem.

Info: huisvanhetkind@hemiksem.be of 03 288 26 85

 • Babytheek - vanaf juni 2021

De Babytheek is een bibliotheek voor babyspullen. Het is een handig uitleensysteem voor babyspullen die je slechts een korte tijd nodig hebt. Voor een vast bedrag per jaar ontleen je duurzaam materiaal voor je baby. Het is voordelig voor je portemonnee en door hergebruik klimaatvriendelijk.

Houders van een Opstap-pas betalen 50% van het jaarlijkse lidgeld.

Meer info huisvanhetkind@hemiksem.be of 03 288 26 85

 • Fietsotheek

De Fietsotheek is een deelsysteem voor kinderfietsen. Kinderen groeien… maar hun fietsen helaas niet. Bij de Fietsotheek huur je voor een vast bedrag per jaar een kinderfiets. Is de fiets te klein, dan ruil je deze gewoon om voor een grotere fiets. Zo heeft je kind altijd een fiets op maat.

Houders van een Opstap-pas betalen 50% van het jaarlijkse lidgeld van de Fietsotheek.

Meer info huisvanhetkind@hemiksem.be of 03 288 26 85

Welzijnsschakel Tochtgenoten

Welzijnsschakel Hemiksem Tochtgenoten is een vrijwilligersorganisatie waarbij je terecht kan voor voedselbedeling, kinderkledingpakketten en de Pamperbank.

Met je Opstap-pas kan je bij Welzijnsschakel Tochtgenoten terecht voor

 • Voedselbedeling

Mensen met een Opstap-pas kunnen terecht voor de wekelijkse voedselbedeling.

 • Pamperbank

Bij de Pamperbank kunnen gezinnen met een Opstap-pas per twee weken 25 pampers krijgen aan 1 euro, indien luiers voorradig in de gevraagde maat. Dit voor hun kinderen t.e.m.5 jaar.

Heb je hierover nog vragen?

Neem contact op met Tochtgenoten op volgend mailadres tochtgenoten@hotmail.com of via het nummer 0456 24 26 41

Sociale dienst Hemiksem

Bij de maatschappelijk assistenten van de sociale dienst kan je terecht voor informatie en advies over budget, huisvesting, levens- en gezinsvragen,…

Bij de sociale dienst kan je terecht voor

 • je aanvraag van jouw Opstap-pas en verdere info over het gebruik van je Opstap-pas.

Maak een afspraak bij een van de maatschappelijk assistenten via opstappas@hemiksem.be of 03 288 26 80

 • Een tussenkomst lidgeld sport, jeugd en culturele verenigingen.

Houders van een Opstap-pas krijgen 50% van het lidgeld terugbetaald met een maximum van 100 euro. Meer info via leentje@hemiksem.beof 03 288 26 85


Contact

Sociale dienst OCMW

Sint-Bernadusabdij 1
2620 Hemiksem

Tel: 03 288 26 80
E-mail: socialedienst@hemiksem.be

Enkel op afspraak

Openingsuren

Maandag - dinsdag:
9.00u - 11.00u
Woensdag:
Gesloten
Donderdag - vrijdag:
9.00u - 11.00u
Zaterdag - zondag:
Gesloten
Deze dienst is gesloten op volgende dagen: 11/07/2023, 21/07/2023, 14/08/2023, 15/08/2023, 01/11/2023, 02/11/2023, 03/11/2023, 25/12/2023, 26/12/2023
Deze dienst is nu gesloten