Menu

Naar de lijst

UPDATE: Kwaliteitsprobleem drinkwater Hemiksem

Gepubliceerd op
water kraan afbeelding

UPDATE 23/09, 17 uur:

Drinkwater opnieuw van topkwaliteit

Het kraanwater kan in Hemiksem vanaf nu opnieuw gebruikt worden voor alle toepassingen, zonder dat je het moet koken. De laatste stalen tonen aan dat de lichte verontreiniging in het leidingnet helemaal verwijderd is. Zet vóór het eerste gebruik alle kranen gedurende minstens 2 minuten open. Zo wordt het stilstaand water in de leidingen weggespoeld. Je kan dit eventueel opvangen voor hergebruik (schoonmaken, planten bewateren...). De bedeling van waterzakjes aan de brandweerpost stopt. Deze crisis is officieel voorbij.

Afgelopen maandag, 19 september, werd bij een routinecontrole een lichte verontreiniging vastgesteld van het kraanwater in de Heiligstraat en de Tuitboslei in Hemiksem. Na bijkomende staalnames werd uit voorzorg aan alle inwoners van onze gemeente gevraagd om hun kraanwater te koken voor gebruik in bepaalde toepassingen.

De afgelopen dagen heeft Pidpa de lichte verontreiniging kunnen verwijderen door te spoelen en te chloreren. Op basis van de resultaten van de laatste stalen hebben de Vlaamse Milieumaatschappij en Agentschap Zorg en Gezondheid beslist om het leidingnet van Hemiksem opnieuw vrij te geven. Alle Hemiksemnaren kunnen dus weer hun kraanwater gebruiken voor alle toepassingen, zonder het te moeten koken.

Naast een melding van B-Alert en verspreiding van dit nieuws via de gemeentelijke website en sociale media, gaan medewerkers van Pidpa van deur tot deur om de vrijgave te melden en te antwoorden op alle vragen. Ook op www.pidpa.be vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

Een speciaal woord van dank gaat uit naar iedereen die zich de voorbije dagen heeft ingespannen om deze crisis het hoofd te bieden: medewerkers van Pidpa, het lokaal bestuur, de brandweer, de politie, de noodplanning, de civiele bescherming, de Vlaamse Milieumaatschappij, het Agentschap Zorg en Gezondheid… Ook alle Hemiksemnaren worden uitdrukkelijk bedankt voor hun geduld, begrip en constructieve medewerking.


UPDATE 22/09, 15 uur:

Oudere of hulpbehoevende inwoners die vragen hebben over het kwaliteitsprobleem van het drinkwater kunnen steeds contact opnemen met onze sociale dienst.
Dit kan tijdens de kantooruren via het nummer 03 871 91 03.

We geven ook nog mee dat Pidpa een overzicht heeft gemaakt van veelgestelde vragen en antwoorden. Je kan ze hier vinden.

UPDATE 22/09, 12 uur:

Burgemeester geeft extra uitleg bij de drinkwaterproblematiek, lees meer

UPDATE 21/09, 21 uur:

De eerstvolgende periode zet Pidpa haar werkzaamheden van de voorbije dagen verder: dit betekent dat Pidpa het leidingnet blijft spoelen en chloreren.

Door deze spoelwerkzaamheden is het mogelijk dat de inwoners van Hemiksem problemen ondervinden met de waterdruk en eventueel zullen merken dat hun kraanwater licht gekleurd is. Dit vormt evenwel geen gezondheidsrisico.

Pidpa blijft de inwoners van Hemiksem vragen om hun kraanwater te koken vóór gebruik bij het drinken, het bereiden van dranken of voedsel, tandenpoetsen en het schoonmaken van open wonden. Douchen, een bad nemen, afwassen, schoonmaken of het doorspoelen van het toilet kan nog steeds zonder koken met kraanwater gebeuren.

Eventueel kunnen inwoners de eerstvolgende periode ook terecht bij de brandweerkazerne in de Georges Gilliotstraat 50 om drinkwater af te halen en dit tijdens de gekende openingsuren (08 tot 10 uur en 18 tot 21 uur). Tot slot krijgen scholen, erkende onthaalmoeders en verzorgingsinstellingen drinkwater ter plaatse geleverd.

Het vrijgeven van het leidingnet, m.a.w. wanneer de inwoners van Hemiksem hun kraanwater voor bepaalde toepassingen niet meer hoeven te koken, wordt bepaald in overleg met de Vlaamse Milieumaatschappij. Hiervoor dient Pidpa twee dagen na elkaar blanco stalen (waaruit geen verontreiniging meer blijkt) voor te leggen voor de hele gemeente Hemiksem. 

Naast onze eigen communicatiekanalen zoals onze website en sociale media, maken we dan ook gebruik van BE-Alert. Dit systeem stelt je meteen op de hoogte van een noodsituatie via sms, e-mail of telefoon. Je kan je heel gemakkelijk registreren op www.be-alert.be.

UPDATE 21/09, 11 uur:

Ook vanavond kunnen inwoners van Hemiksem terecht in de brandweerkazerne, Georges Gilliotstraat 50 voor het ophalen van drinkwater tussen 18 en 21 uur. Morgen, 22-09-2022 kan dit tussen 8 en 10 uur. Verwittig zeker personen in je directe omgeving (familie, buren, vrienden...) die niet online actief zijn.

Pidpa wil iedereen eraan herinneren dat het kraanwater na koken bruikbaar is voor alle toepassingen.

UPDATE 20/09, 20 uur: 

Pidpa heeft een overzicht van veelgestelde vragen en antwoorden in verband met het kwaliteitsprobleem van het drinkwater online gezet. Je kan ze hier vinden.

UPDATE 20/09, 16 uur:

Nadat gisteren een bacteriologische verontreiniging werd vastgesteld in de Heiligstraat en de Tuitboslei in Hemiksem, werd vandaag –nadat de resultaten van nieuwe stalen bekend raakten – uit voorzorg gevraagd aan alle klanten in Hemiksem om hun drinkwater te koken vóór gebruik.

Pidpa gaat verder met het spoelen van de leidingen en zal hierbij chloor gebruiken. Dit kan een chloorgeur veroorzaken bij afname van water. Inwoners kunnen door deze spoelwerkzaamheden drukklachten ervaren. Tot slot neemt Pidpa verder stalen om de situatie van kort te kunnen opvolgen.

Uit de eerste resultaten van deze staalnames blijkt dat deze verontreiniging in niets te vergelijken is met deze van 2010. Het gehalte van verontreiniging ligt immers beduidend lager. Wie water drinkt kan eventueel wat hinder ondervinden in de vorm van buikkrampen of diarree. Neem in dat geval contact op met uw huisarts. Om dit te vermijden wordt gevraagd het water te koken voor sommige toepassingen: o.a. drinken, voedsel bereiden, tanden poetsen en het schoonmaken van open wonden. Na koken is dit water perfect bruikbaar.

In de brandweerkazerne van Hemiksem, Georges Gilliotstraat 50, wordt een waterbedelingspunt voorzien, waar inwoners drinkwater kunnen afhalen in 5-liter-zakken, wanneer het koken van het kraanwater niet mogelijk is of niet voldoende. Vandaag kan dit tussen 19 en 22 uur en morgen tussen 8 en 10 uur.

Voor verdere updates kan u steeds terecht op www.pidpa.be.


UPDATE 20/09, 11.30 uur: 

In navolging van het kwaliteitsprobleem in de Heiligstraat en Tuitboslei in Hemiksem werden bijkomende stalen genomen. Hieruit blijkt een kwaliteitsprobleem in gans Hemiksem. Omdat Pidpa op dit vlak geen enkel risico wenst te nemen, worden alle abonnees in Hemiksem hiervan op de hoogte gebracht. Zij worden gevraagd om als voorzorgsmaatregel het drinkwater te koken vóór gebruik.

Ondertussen is Pidpa gestart met het nemen van bijkomend stalen. Preventief worden de leidingen in de onmiddellijke omgeving gespoeld.

Pidpa verontschuldigt zich voor de hinder. Alle abonnees werden verwittigd via onderstaande brief.

Een BE-Alert werd verzonden via sms en e-mail. 

19/09/2022:

Bij een controle heeft Pidpa een kwaliteitsprobleem met het drinkwater vastgesteld in de Heiligstraat en Tuitboslei. Omdat men op dit vlak geen enkel risico wenst te nemen, werden de inwoners in deze straten hiervan onmiddellijk op de hoogte gebracht door Pidpa. Zij worden gevraagd om –als voorlopige voorzorgsmaatregel- het drinkwater te koken vóór gebruik.

Ondertussen is Pidpa gestart met het nemen van bijkomend stalen. Preventief worden de leidingen in de onmiddellijke omgeving gespoeld.


;