Menu

Naar de lijst

Tegelkunst verfraait ingang abdijsite

Gepubliceerd op
Tegelkunst 1 Tegelkunst 4

De ingang van de abdijsite aan de Nijverheidsstraat is sinds kort versierd met bijzondere tegelkunst. Een tegelpaneel, een mozaïekmuur en een vloermozaïek van het Rupselse kunstenaarscollectief YBR nodigen je er uit om even stil te staan bij de rijke tegelgeschiedenis van onze gemeente.

Dit initiatief maakt deel uit van een breder plan om het Hemiksemse straatbeeld te versterken met kunst en om de historische abdijsite verder te ontwikkelen tot een toeristische trekpleister. De tegelkunst verwijst uiteraard ook naar de historische lokale tegelnijverheid en het plaatselijke Gilliot & Roelants Tegelmuseum. Elk kunstwerk heeft een unieke betekenis en boodschap.

Tegelpaneel The Rising van Kirsten De Keyser & Kanter Dhaenens
Het ontwerp refereert naar het oorspronkelijke wapenschild van Hemiksem en is geïnspireerd op een tegelpaneel in het Gilliot & Roelants Tegelmuseum. Volgens de overlevering staat de haan symbool voor een nieuw begin, omdat de haan met zijn gekraai het licht aankondigt voor zonsopgang. De tegels die destijds in Hemiksem werden vervaardigd waren wereldvermaard. Dit paneel is een ode aan deze oude ambacht en een uitnodiging voor passanten om het Gilliot & Roelants Tegelmuseum te bezoeken.

De tekening zelf is van de hand van Kirsten De Keyser, de kevers op de achtergrond zijn een vaak terugkerend patroon in het werk van Kanter Dhaenens.

Mozaïekmuur The Homecoming van Kirsten De Keyser
De religieus getinte beeldjes op de muur zijn een knipoog naar de oorspronkelijke rol van de abdij. Ogenschijnlijk een werk dat niet meteen in het oog springt, maar – als je de tijd neemt – je aandacht vraagt en hopelijk een lach op je lippen tovert. De beeldjes zijn heel kenmerkend voor ons erfgoed. Haast iedereen kent ze wel uit grootmoeders kast. Daarom verwijst de titel van de mozaïekmuur naar een vertrouwd gevoel. Dieren zijn een vaak voorkomend thema in het werk van Kirsten. 

Vloermozaïek zonder titel van Kirsten De Keyser
De gehavende weg naar het Gilliot & Roelants Tegelmuseum is vanaf nu versierd met kleine mozaïekstenen die de richting wijzen. Het zonlicht weerkaatst de kleuren van de mozaïeksteentjes, een aangename verrassing voor de passerende wandelaar en fietser. 


;