Menu

Naar de lijst

Hemiksem steunt Oekraïense vluchtelingen

Gepubliceerd op
Help-Oekraine

De Russische inval in Oekraïne heeft ruim een half miljoen mensen op de vlucht gejaagd, schat de Verenigde Naties. De Europese Unie houdt er rekening mee dat tot zelfs zeven miljoen mensen op de vlucht kunnen gaan, als de oorlog aansleept. De eerste vluchtelingen komen aan in België. Heb jij een plek vrij en ben je bereid om mensen uit Oekraïne op te vangen? Ben je de Oekraïense taal machtig? Laat het ons zeker weten.

Hemiksem is een warme, gastvrije gemeente. Heb jij ook #PlekVrij? Stuur een mail naar melding@hemiksem.be en stel zo je kandidaat als verblijfplaats voor gevluchte Oekraïners.

Elke Oekraïens gezin dat een verblijfsaanvraag indient, wordt op voorhand gescreend door het Nationaal Crisiscentrum. De federale overheid voorziet een onthaalcentrum in het voormalige Jules Bordet-ziekenhuis in Brussel. Daar worden Oekraïners geregistreerd, kunnen ze hun aanvraag tot automatische bescherming doen en eerste onderdak krijgen van beperkte duur. Van daaruit zal men de lokale besturen contacteren voor de huisvesting van Oekraïners.

Financiële hulp via het Rode Kruis

Rode Kruis-Vlaanderen opent een rekening voor wie geld wil storten: BE53 0000 0000 5353 met vermelding “Oekraïne”. Dat geld zal via de lokale Rode Kruis-afdelingen gebruikt worden voor directe humanitaire hulp aan de mensen die getroffen worden door het conflict. Meer info kan je hier vinden.

Op onze website verzamelden we een handig overzicht van alle concrete hulp die je kan bieden. Lees er hier meer over.


;