Menu

Naar de lijst

Beleef #herecomestheflood ook in Hemiksem

Gepubliceerd op
stroom

Met een spannend fotoproject, opgesteld aan een prachtige wandel- en fietsroute langs de gemeentes van de Schelde, Durme en Rupel maakt de Nederlandse kunstenaar Rem van den Bosch de stijging van het waterpeil voelbaar en zet hij ons aan tot een groter waterbewustzijn. 

Deze zomer maakt het duurzame festival STROOM je wandeling of fietstocht doorheen het rivierlandschap langs de Schelde, Durme of Rupel extra interessant met #herecomestheflood van Nederlands kunstfotograaf Rem van den Bosch. Op de beelden zien we figuren in een signaalrode kleur die plaats hebben genomen op een ladder. Hun uitgestoken hand lijkt ons iets duidelijk te willen maken. De foto’s brengen in beeld hoe hoog het water op de rivier kan stijgen tijdens een gevaarlijke storm die eens in de honderd jaar voorkomt. Als we het hoogteverschil zien tussen de aangegeven hoogte en de voet van de ladder, begrijpen we hoe snel het water zijn weg naar deze plek zou vinden zonder bescherming. Gelukkig zijn er waterkerende dijken en waterbuffers, zoals schorren langs die dijken of overstromingsgebieden die bij noodweer water kunnen opvangen. 

Deze beschermende maatregelen helpen ons al jaren om de voeten droog te houden. Bovendien werkt het Sigmaplan vandaag nog volop verder aan nieuwe gecontroleerde overstromingsgebieden om de plaatsen in de riviervallei waar we wonen, leven en werken ook in de toekomst veilig te stellen. Nu de zeespiegel stijgt en klimaatverandering voor extremer weer zorgt, is het meer dan ooit belangrijk om de noodzaak van die bescherming in te zien. Met de fietstroute langs #herecomestheflood ontdek je via kunst niet alleen de natuurlijke pracht van deze streek, maar ook de kwetsbaarheid ervan.

In Hemiksem bevindt het kunstwerk van Rem van den Bosch zich nabij het abdijpark. 

Fotowedstrijd
Maak in Boom, Hemiksem, Niel, Rumst, Schelle of Willebroek een foto zoals die zou passen in de reeks #herecomestheflood. Wees creatief, breng een herkenbare plek of verborgen natuurparel mooi in beeld, verzin een originele interpretatie of zet gewoon simpelweg onze streek op je eigen manier mee in de kijker. Zo maak je kans op een waardebon voor een B&B ter waarde van € 120 of een streekpakket ter waarde van € 30. De deelnemende B&B’s vind je op p. 21 en het wedstrijdreglement op festivalstroom.be. Hoe deelnemen? Stuur jouw foto ten laatste op 31 augustus 2022 naar info@toerismerupelstreek.be. Vermeld in je e-mail jouw naam, adres en telefoonnummer en geef een korte beschrijving bij je foto en wat de link is met #herecomestheflood. Een vakkundige jury zal in de loop van september 2022 een selectie maken. De fotografen van de geselecteerde foto’s zullen vervolgens verwittigd worden.

Alle info vind je op www.festivalstroom.be/nl/programma/kunstenroute-herecomestheflood/9/.


;