Jongerenwerker OverKop
OverKop Boom is een veilige plek waar jongeren tussen 12 tot 25 jaar vrijblijvend binnen en buiten kunnen lopen om te chillen, zelf initiatieven te nemen en ideeën te lanceren. De deelname aan de activiteiten is geheel vrijblijvend, wat maakt dat er voldoende ruimte is om als jongere op een eigen tempo te kunnen groeien. Is er op een gegeven moment een vraag vanuit de jongere om in contact te komen met gespecialiseerde zorg rond het mentaal welbevinden? Dan helpt OverKop hem/haar/hen om de weg te vinden in samenwerking met de OverKop partners: de dienst samenleven van de gemeente Boom, JAC en CAW, scholen, jeugdwerk.
De OverKop werking steunt op verschillende pijlers: ontmoeting, hulpverlening, netwerken en activiteiten. Die pijlers zijn de fundamenten waarop de methodologie verder bouwt. Het doel van de werking is om de jongeren op een gepaste manier te ondersteunen. Dit door voort te bouwen op ontmoetingen om de sociale netwerken rond en sociale verbinding tussen jongeren te versterken. Zo worden de OverKop jongeren ondersteund op verschillende levensdomeinen met het oog op een volwaardige participatie in de samenleving.
Functieomschrijving
Als jongerenwerker binnen het OverKop verhaal ben je actief in uiteenlopende velden. Je zit ingebed in de dienst samenleven van Boom en je maakt ook deel uit van het OverKop kernteam. Het team bestaat uit een coördinator, een JAC medewerker en de jongerenwerker, wat maakt dat je omkaderd zal zitten in zowel het samenlevingsluik (participatie, jeugdwelzijn) als in de OverKop methodologie.
Als jongerenwerker in Boom zal jouw hoofdopdracht zich vooral situeren op de eerste lijn. Je kunt daarvoor op een zeer laagdrempelige manier contact maken met jongeren in het OverKop huis. Vanuit deze plek zal je in connectie gaan met jongeren vanuit een participatieve methodologie. Je organiseert daarvoor laagdrempelige activiteiten. Je voert ook diepe gesprekken met jongeren, individueel of in groep.
Je hebt oog voor het welbevinden van jongeren, herkent signalen en je gaat hiermee op een coachende manier aan de slag. Als er nood is aan meer ondersteuning, dan kan je dat ook helder in het OverKop kernteam bespreken en begeleid je de jongeren naar de juiste instanties met hun welzijnsvragen.
Je krijgt ook voldoening als je jongeren kunt stimuleren om hun talenten in te zetten in de werking.
De eerste lijn zal zich niet enkel offline situeren. Het online aspect wordt naast de bestaande vindplaatsen ook een belangrijke locatie om in connectie te gaan met de jongeren. De basisvaardigheden en kennis over de online jeugdcultuur gaan hierbij belangrijk zijn.
Op de tweede lijn werk je aan de uitbouw en onderhoud van een actief sociaal Booms netwerk. Je werkt ook samen met jongeren aan een ambassadeurswerking om samen met hen een laagdrempelig fysiek OverKop-huis uit te bouwen.
Wat verwachten we van jou?
- je beschikt over een graduaat of bachelor-diploma in een sociale richting of gelijkwaardig door ervaring
- Als jongerenwerker in de vrije tijd werk je regelmatig ook ’s avonds en bij activiteiten ook soms in de weekends.
- Je hebt affiniteit met de online én offline leefwereld van jongeren.
- Je neemt initiatief en kan vlot zelfstandig aan de slag.
- Je krijgt energie om samen met jongeren na te denken en de werking vorm te geven. Participatie zit in je DNA.
- Je bent flexibel, denkt creatief en staat open voor nieuwe werkwijzen en methodieken die gericht zijn op verbinding met de jongeren.
- Je bent een teamspeler.
- De deontologie van hulpverlening en/of het jeugdwerk is je niet vreemd.
Aanbod
- Halftijds contract voor bepaalde duur (2 jaar) op niveau B1-B3 of C1-C3 (indien graduaat)
- Relevante ervaring wordt onbeperkt meegenomen bij de berekening van het loon
- Extra legale voordelen:
- Maaltijdcheques (8 euro)
- Fietsvergoeding (0,35 euro/km)
- Hospitalisatieverzekering
- Groepsverzekering
- Ecocheques
- Volledige terugbetaling abonnement openbaar vervoer
Interesse?
Bezorg ons ten laatste op 24/06/2024 je CV, motivatiebrief, kopie van je diploma en uittreksel strafregister (model 2, maximum 6 maanden oud) via sollicitatie@boom.be met vermelding van de vacaturetitel.
Laatstejaarsstudenten komen eveneens in aanmerking.
De selectieprocedure bestaat uit een sollicitatiegesprek. Van zodra je vacature werd beoordeeld en in aanmerking is genomen, zal er een afspraak gemaakt worden.
Meer info over de functie
Isabel De Deckker, jeugdconsulent Dienst Samenleven
Tel. 0476/36 25 07
E-mail isabel.de.deckker@boom.be