Trein

Onze gemeente telt één treinstation. Het station is gelegen in de Statiestraat en beschikt over twee fietsenstallingen en een gratis parking. Het station ligt op spoorlijn 52 (Antwerpen - Boom) en wordt buiten de spitsuren per uur aangedaan door twee treinen: 1 in de richting van Antwerpen en 1 in de richting van Boom.

Dienstregeling

Meer informatie over de dienstregeling, het juiste traject, de kostprijs van een ticket en de duur van de reis, kan je terugvinden via de website van de NMBS.

Ga naar de website van de NMBS

Kaart kosteloze begeleider

Je hebt recht op de kaart ‘Kosteloze Begeleider’ indien je niet alleen kan reizen om één van volgende redenen:

 • een vermindering van zelfredzaamheid met tenminste 12 punten volgens de handleiding voor de evaluatie van de graad van zelfredzaamheid
 • een blijvende invaliditeit of arbeidsongeschiktheid van minstens 80 %
 • een blijvende invaliditeit rechtstreeks toe te schrijven aan de onderste ledematen die tenminste 50 % bedraagt
 • een volledige verlamming of amputatie van de bovenste ledematen
 • een integratietegemoetkoming categorie III of IV

Deze kaart biedt je de mogelijkheid samen te reizen met een ander persoon met één enkel vervoerbewijs.
Jijzelf dient een vervoerbewijs geldig in 1e of in 2e klasse te hebben en jouw begeleider reist gratis, in dezelfde klasse en op hetzelfde traject. De begeleider is ofwel een persoon, ofwel een hond aan de leiband.
Je dient dus steeds in het bezit te zijn van een geldig vervoerbewijs. Dit hoeft echter niet noodzakelijk een biljet tegen volle prijs te zijn. Een biljet met vermindering, een treinkaart, een pass, wordt evengoed aanvaard.
Deze kaart is geldig voor 10 jaar of voor een kortere termijn (indien je attest een einddatum van ongeschiktheid vermeldt) en is geldig op het volledige NMBS-netwerk, evenals op de lijnen van de regionale vervoermaatschappijen De Lijn en TEC. Je kunt ook gebruik maken van de Minibus van de MIVB (voor meer inlichtingen kan je terecht bij de MIVB op het telefoonnummer 02 515 23 65).

Je kan de aanvraag indienen in om het even welk NMBS-station of bij NMBS:

Directie Reizigers
Bureau RN 021 A
Frankrijkstraat 54
1060 Brussel

Rail Pass

De Rail Pass is geldig voor iedereen.

Met de Railpass kan je tien enkele reizen maken tussen twee Belgische stations naar keuze, grenspunten uitgezonderd. Het begrip ‘grenspunt’ wordt gebruikt voor de tarifering van de vervoerbewijzen. In een grenspunt kunnen reizigers nooit in- of uitstappen. Het is namelijk die plaats op de spoorlijn waar je van het ene land in het andere overgaat.

Op weekdagen (van maandag tot en met vrijdag) mag de Rail Pass gebruikt worden vanaf 09.01 u. ’s morgens.
Deze tijdsbeperking is echter niet van toepassing:

 • op zaterdagen, zondagen en wettelijke feestdagen
 • alle dagen in juli en augustus
 • van 24 december tot en met 2 januari

De Rail Pass is verkrijgbaar aan het loket van elk Belgisch NMBS- station en is één jaar geldig vanaf de datum van aankoop. Je kan hem doorgeven aan vrienden of kennissen of zelfs met meerdere personen tegelijkertijd reizen.

Seniorentarief

Ben je 65 jaar of ouder, dan geniet je een supervoordelig tarief: voor een klein bedrag kan je op dezelfde dag één heen- en terugreis afleggen tussen twee Belgische stations naar keuze (grenspunten uitgezonderd) in 2e klasse.

Voor dat biljet gelden echter bijzondere gebruiksvoorwaarden:

 • Het seniorenbiljet is geldig voor een heen-en terugreis uitsluitend in 2e klasse. De heen- en terugreis moeten op één en dezelfde dag gebeuren; de terugreis moet dus beëindigd zijn vóór de nachtelijke onderbreking van de treindienst.
 • Dit tarief is geldig voor reizen tussen twee Belgische stations in de treinen van het binnenlands verkeer.
 • Van maandag tot en met vrijdag mag je enkel na 09.01 u. vertrekken. Op zaterdag, zondag en op wettelijke feestdagen vertrek je wanneer je maar wil.
 • Tijdens bepaalde weekends of periodes mag dit biljet niet gebruikt worden. Voor meer info kan je jezelf best wenden tot het station van vertrek.

Key Card

Met de Key Card bespaar je op jouw korte trajecten. Je betaalt amper € 2,40 per traject.

 • voordelig tarief: amper € 24 voor 10 ritten in 2e klas
 • niet op naam: je kan de kaart met meerdere personen gebruiken
 • meer comfort? Voor € 31 reis je in 1e klas
 • 6 maanden geldig in het geldigheidsgebied van jouw vertrekstation

Vanuit Hemiksem kan je met een Key Card reizen naar volgende stations:

ANTWERPEN-BERCHEM, ANTWERPEN-CENTRAAL, ANTWERPEN-LUCHTBAL, ANTWERPEN-NOORDERDOKKEN, ANTWERPEN-ZUID, BOOM, HOBOKEN-POLDER, MORTSEL, MORTSEL- DEURNESTEENWEG, MORTSEL-LIERSESTEENWEG, MORTSEL-OUDE-GOD, NIEL, PUURS, RUISBROEK-SAUVEGARDE, SCHELLE, ZWIJNDRECHT

Naar top