Renovatieverplichting

Sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Ben je sindsdien de nieuwe eigenaar van een woning of appartement met label E of F, dan moet je het verplicht renoveren naar label D of beter, binnen de 5 jaar.

Ben je sinds 1 januari 2022 de nieuwe eigenaar van een niet-residentiële gebouweenheid? Dan moet je er voor zorgen dat het binnen de 5 jaar aan een aantal energiebesparende maatregelen voldoet, en een minimaal energielabel behaalt.

Na de renovatie moet een nieuw epc-certificaat opgemaakt worden, dat moet bevestigen of een betere score behaald wordt.

Is de nieuwe wet van toepassing op mij?

De nieuwe wet van 1 januari 2023 is van toepassing op alle residentiële gebouwen die aangekocht worden na de vooropgestelde datum. Het gaat hier dus om alle woningen, appartementsgebouwen én individuele appartementen.

Voor de appartementsgebouwen waar niet alle eenheden aan de zelfde eigenaar toebehoren gelden de volgende regels:

  • De renovatieverplichting geldt zoals normaal.
  • Zowel individuele eigendommen (het appartement zelf) als gemeenschappelijke eigendommen (verwarmingsinstallatie, zonnepanelen, …) kunnen aangepast worden bij renovatiewerken. Voor de aanpassing van gemeenschappelijke installaties is een gewone meerderheid (50% +1) nodig onder de eigenaars.

Als je huurt, geldt de renovatieverplichting wanneer het pand verkocht wordt. De kosten van de renovatie worden betaald door de nieuwe eigenaar, niet de huurder.

Als je geen nieuw epc-certificaat kunt voorleggen binnen de vijf jaar na aankoop, kan het Vlaams Klimaat- en Energieagentschap (VEKA) je bovendien boetes tot 200.000 euro opleggen. VEKA zal je ook een nieuwe datum opleggen om in orde te zijn. Haal je die datum niet, krijg je opnieuw een boete, enzovoort.

Residentieel of niet-residentieel gebouw?

De renovatieverplichting verschilt voor residentiële gebouwen (woongebouwen) en voor niet-residentiële gebouwen (kantoren, winkels, ...). Maak je keuze en ontdek meteen ook alle financiële voordelen.

Renovatieverplichting voor residentieel gebouw

  • Naar label D of beter vanaf 2023
  • Minstens label C vanaf 2028 en label B vanaf 2035

Renovatieverplichting voor niet-residentieel gebouw

  • Minimaal maatregelenpakket
  • Minimaal te behalen energielabel

5 goede redenen om te 'reNUveren'

Renoveer nú. Er zijn heel wat voordelen:

  1. Meer comfort: een goed geïsoleerd en geventileerd gebouw is veel comfortabeler om in te leven. Zo heb je minder last van vocht, je gebouw blijft koeler in de zomer en in de winter is het binnen heerlijk warm.
  2. Lagere energierekening: een goed geïsoleerd gebouw met een zuinige verwarmingsinstallatie doet je energierekening fors dalen.
  3. Goed voor het klimaat: minder energie verbruiken betekent ook minder CO2 uitstoten. Dat is belangrijk in de strijd tegen de klimaatopwarming. Met het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp verklein je nog extra je ecologische voetafdruk.
  4. Uw woning wordt meer waard: een woning renoveren loont altijd. Het doet de waarde van je woning ook stijgen. Bovendien zorgt de financiële steun vanuit de overheid ervoor dat je jouw investering nog sneller terugverdient!
  5. U staat klaar voor de toekomst: Vlaanderen streeft tegen 2050

Voldoende redenen dus om uw oud gebouw NU energiezuinig te renoveren.

De toekomstplannen

Vanaf 2023 moeten alle woningen die epc-label E of F scoren gerenoveerd worden. In de toekomst zal er ook voor andere labels een renovatieverplichting ingevoerd worden. De regel die op jouw appartement of woning van toepassing is, is altijd afhankelijk van de datum van aankoop.

  • Vanaf 2028: woningen of appartementen die D, E of F scoren, moeten binnen de vijf jaar (2033) na aankoop gerenoveerd worden
  • Vanaf 2035: Woningen die C, D, E of F scoren moeten binnen de vijf jaar (2040) gerenoveerd worden. Appartementen blijven op minimumniveau C.
  • Vanaf 2040: Woningen moeten binnen vijf jaar (2045) op niveau A zijn, appartementen op niveau B.
  • Vanaf 2045: Woningen en appartementen moeten binnen vijf jaar na aankoop (2050) niveau A behalen.

Isoleren, hoe begin ik eraan?

Als je niet weet hoe je aan een isolatie moet beginnen, kan je vrijblijvend advies inwinnen bij Duurzaam Wonen. Via www.duurzaamwonen.be vind je zeer veel informatie over alles dat met wonen, (ver)bouwen, (ver)huren, … te maken heeft. Je kan ook zeker een afspraak maken voor persoonlijk advies.

Naar top