Menu

Naar de lijst

Wees niet gek, doe de tekencheck

Gepubliceerd op
Teek

Teken kruipen op mensen of dieren en bijten zich vast. Ze leven in het bos, in het park, en soms zelfs in je tuin. Een teek kan een virus of bacterie meedragen die je ziek maakt. De meest voorkomende ziekte die je kan oplopen door een tekenbeet is de ziekte van Lyme. 

Tekenbeten voorkomen? Draag kleding die je armen en benen bedekt, blijf zoveel mogelijk op de paden en gebruik insectenwerend middel op onbedekte huid. 

Ben je in de natuur geweest? Controleer je lichaam dan op tekenbeten. Controleer van kop tot teen, want een teek is erg klein en zoekt vaak een warm plekje, zoals een knieholte, tussen je tenen of in je oksel. 

Heb je een teek? Verwijder de teek dan met een tekenkaart, een tekenvoet of een pincet met dunne punt. Verwijder de teek in één beweging, zonder er aan te draaien. Verzorg het wondje, zodat het niet kan infecteren.

Krijg je symptomen? Ga dan naar je huisarts. Het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme is een rode, ringvormige plek rond de plaats van de tekenbeet, die geleidelijk aan groter wordt. Ook symptomen die lijken op griep (koorts, gewrichts- of spierpijn) kunnen optreden bij de ziekte van Lyme en andere tekenziekten zoals TBE (Tick-Borne Encephalitis). 

Downloads

pdf
Folder_Teken.pdf
Grootte: 2.1 MB

;