Menu

Naar de lijst

Waterbus komt naar Hemiksem!

Gepubliceerd op
Waterbus

Bedrijven kunnen zich kandidaat stellen voor exploitatie waterbus.

Het Havenbedrijf Antwerpen startte de openbare aanbestedingsprocedure voor de waterbus, een noodzakelijke volgende stap in de realisatie van de watermobiliteit. Bedrijven krijgen nu de kans om zich kandidaat te stellen. In het voorjaar van 2017 moet duidelijk worden wie de exploitatie van de waterbus zal uitvoeren. Vanaf 1 juli start een eerste route, met onder andere een stopplaats in Hemiksem en Antwerpen Centrum.

De ambitie is om vanaf juli 2017 een waterbus op de Schelde te laten varen. Werknemers maar ook wie zich in zijn vrije tijd wil verplaatsen, kan het vervoer op het water gebruiken om naar de haven en het centrum van de stad Antwerpen te varen.

Project in etappes
De waterbus zal varen langs twee trajecten, naar het noorden en het zuiden van de stad. In een eerste fase zal de zuidelijke route gerealiseerd worden, met als opstapplaats onder andere Hemiksem. Passagiers kunnen in Hemiksem vertrekken met de waterbus naar de stad, de zuidelijke lijn die hier start zal volgend jaar operationeel zijn. Minstens elk half uur zou er een waterbus op dit traject moeten varen.

Het traject van Antwerpen centrum naar de haven -de noordelijke route- zal daarna aansluitend opstarten. Tegen ten laatste januari 2018 moet de waterbus ook op deze lijn varen. Over de verschillende extra stopplaatsen op de beide trajecten is nog niets beslist. “De waterbus wil een goede, betrouwbare en snelle verbinding over het water aanbieden voor wie naar het werk en de stad wil. We geloven dan ook sterk dat verschillende bedrijven zich kandidaat zullen stellen voor dit nieuw mobiliteitsverhaal in Antwerpen,” besluit schepen Marc Van Peel.

Na het proefproject deze zomer en verder onderzoek zoekt het Havenbedrijf nu een externe partner die de waterbussen kan leveren maar ook uitbaten. De openbare aanbestedingsprocedure is daarom opgestart. Bedrijven krijgen 30 dagen de tijd om zich kandidaat te stellen. Voorwaarde is wel dat de exploitant ervaring moet hebben in relevante projecten.


;