Menu

Naar de lijst

Sociaal verwarmingsfonds

Gepubliceerd op
verwarming huis

Het Sociaal Verwarmingsfonds komt gedeeltelijk tussen in de betaling van de verwarmingsfactuur van personen die zich in een moeilijke situatie bevinden.

Waarop krijg je terugbetaald?

-Huisbrandolie (ook gekend als stookolie of mazout), aangekocht per liter voor het vullen van jouw tank.

-Propaangas (ook gekend als petroleumgas), aangekocht per liter of per kg voor het vullen van jouw tank.

-Huisbrandolie, aangekocht aan de pomp in kleinere hoeveelheden of jerrycans, te gebruiken voor mazoutkachels.

-Lamppetroleum (type c) verkocht aan de pomp als verwarmingsbrandstof in vloeibare vorm voor gebruik in petroleumkachels.

-Je komt niet in aanmerking als je propaangas of butaangas in flessen gebruikt.

Kom ik in aanmerking voor een tussenkomst van het Sociaal Verwarmingsfonds?

Je kan in aanmerking komen voor een tussenkomst van het Sociaal Verwarmingsfonds als jouw gezinssituatie binnen een van de drie categorieën valt.

-Categorie 1: je hebt recht op een verhoogde tegemoetkoming van de ziekte- en invaliditeitsverzekering. Het inkomen van je huishouden moet lager of gelijk zijn aan de grenzen voor categorie 2, behalve als iedereen in het huishouden een verhoogde tegemoetkoming heeft.

-Categorie 2: het jaarlijks bruto belastbaar inkomen van je huishouden is lager of gelijk aan 23.383,50 euro. Dit bedrag wordt verhoogd met 4.327 euro per persoon ten laste met een netto jaarinkomen, zonder de gezinsbijslag en het onderhoudsgeld voor kinderen, dat lager is dan 3.490 euro. Inkomsten uit onroerend goed worden hier bij gerekend door drie keer het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen op te tellen. De gezinswoning wordt hier niet bijgeteld.

-Categorie 3: Je hebt schuldoverlast. Je zit in een situatie van schuldbemiddeling of collectieve schuldenregeling én het is voor jou onmogelijk om je verwarmingsfactuur te betalen.

De soorten toelages

Het Sociaal Verwarmingsfonds biedt twee soorten financiële steun:

-Een volumetoelage per liter voor het vullen van je stookolie of propaangastank, geleverd aan huis in grote hoeveelheid. Maximum 2000 liter per jaar komt in aanmerking voor een toelage. Afhankelijk van jouw factuurprijs schommelt de toelage tussen 14 en 20 cent per liter.

-Een éénmalige toelage per jaar van een vast bedrag voor huisbrandolie of lamppetroleum die je aankoopt in kleine hoeveelheden in jerrycans, bedoeld voor mazoutkachels of petroleumkachels. De toelage bedraagt 210 euro per kalenderjaar.

Hoe aanvragen

Je moet binnen de 60 dagen na leveringsdatum van de brandstof je aanvraag indienen bij onze sociale dienst. Neem contact op via socialedienst@hemiksem.be of 03 288 26 81. Zij zullen de nodige documenten vragen en jouw aanvraag behandelen. Als je aan alle voorwaarden voldoet volgt er binnen de maand een positieve beslissing en staat 15 dagen later de toelage op je rekening.

Meer weten? Surf naar www.verwarmingsfonds.be of maak een afspraak bij de sociale dienst van onze gemeente. 


Contact

Sociale dienst

Sint Bernardusabdij 1
2620 Hemiksem

Tel: 03 871 91 03
E-mail: socialedienst@hemiksem.be
Website: http://hemiksem.be/welzijn-en-ocmw

Op afspraak:

maandag en woensdag van 08.30 u. tot 11.30 u. (Hoghe Cluyse)
maandag en donderdag van 14.00 u. tot 15.30 u. (Hoghe Cluyse)
maandag van 14.00 u. tot 16.00 u. (Sint-Bernardusabdij)
donderdag van 09.00 u. tot 11.30 u. (Sint-Bernardusabdij)

;