Menu

Naar de lijst

Roep mee een halt toe aan Japanse duizendknoop

Gepubliceerd op
thumbnail_Japanse duizendknoop

De Japanse duizendknoop rukt op in onze gemeente. Deze invasieve exoot heeft een enorm sterke groeikracht, waardoor ze inheemse plantensoorten verdringt en de biodiversiteit bedreigt. De medewerkers van de groendienst volgen momenteel een opleiding om de duizendknoop te verwijderen op het openbaar domein. In je eigen tuin kan je aan de hand van onderstaande tips de Japanse duizendknoop terugdringen. 

1. Knip de plant af
Knip de Japanse duizendknoop af tot op de grond. Herhaal dit iedere week. De plant raakt zo uitgeput en komt na verloop van tijd minder snel terug. De afgeknipte restanten deponeer je bij het huisafval. Bij het gft-aval zouden ze immers een nieuwe groeiomgeving vinden. 

2. Giet heet of kokend water over de plant
Om de plant onschadelijk te maken, besproei je hem best met kokend water. De plant zal zo langzaam afsterven. Let er wel op dat je andere planten niet aantast. Om de plant echter helemaal onder de duim te houden, moet je de wortels verwijderen. 

3. Graaf de plant uit
Niet in alle gevallen zal uitgraven de uiteindelijke oplossing zijn. De wortels kunnen immers tot zeven meter diep zitten. Wanneer de plant zich recent in de tuin heeft gevestigd, biedt uitgraven wel soelaas. Belangrijk daarbij is dat je oude grond afvoert en nieuwe grond toelaat. Let op! Je mag niet zomaar de restanten van de grond ergens anders deponeren. De duizendknoop groeit dan weer uit tot een plant en zal het nieuwe gebied gewoon overwoekeren. Laat de gebruikte grond daarom wegbrengen of ophalen door een groenverwerker én vermeld specifiek dat je te maken hebt met een invasieve en overwoekerende onkruidsoort.

4. Dek de Japanse duizendknoop af
Je dekt de duizendknoop af onder een flexibele, niet-licht doorlatende materie of een zeil, zodat de wortels uitgeput raken. De planten moeten voor de afdekking gemaaid zijn. Het maaisel moet zorgvuldig afgevoerd zijn. Afdekken kan met een dikke folie. Gebruik daarbij geen landbouwfolie of antiworteldoek. Hier groeit de plant altijd dwars doorheen. Een groot nadeel van deze methode is dat ze erg tijdrovend is. Het afgedekte deel moet drie tot vijf jaar effectief afgedekt blijven.


;