Menu

Naar de lijst

Opgelet voor kluisrekeningfraude en bankkaart phishing aan huis

Gepubliceerd op
Bankkluis

De meldingen van personen die slachtoffer worden van online of telefonische fraude, of zelfs oplichting aan huis, nemen toe. Via een smoes worden mensen ertoe gebracht bedragen over te schrijven naar een valse rekening, een zogenaamde 'kluisrekening'. Of, een zogezegde bankmedewerker komt aan huis om een probleem te verhelpen, en die vertrouwen ze hun persoonlijke bankcodes toe. De fraudeur haalt vervolgens de bankrekeningen van de slachtoffers leeg en verdwijnt met het geld. Dit wordt ook wel bankkaart phishing aan huis genoemd. Helaas is het tegen de tijd dat de slachtoffers de fraude doorhebben, vaak al te laat.

Febelfin waarschuwt voor deze kluisrekeningfraude en bankkaart phishing aan huis die momenteel in opmars zijn. De sector herinnert eraan dat een bank of medewerkers hun klanten nooit naar hun codes zullen vragen, noch hen zullen aanzetten tot overschrijvingen, zij het per telefoon, SMS, e-mail of bij de klant thuis.

Toch in de val gelopen? Volg dan onmiddellijk deze stappen:

  • Bel Card Stop op 078 170 170.
  • Neem zo snel mogelijk contact op met je bank. Alle gegevens van de banken in geval van fraude zijn op de website van Card Stop vermeld.
  • Dien een klacht in bij de politie.

Lees op de website van Febelfin meer over deze vormen van fraude.


;