Menu

Naar de lijst

​Nieuw overstappunt Antwerpen Zuid

Gepubliceerd op
Knooppunt overstap Kaartje overstappunt AZ

De Lijn start met de aanleg van een overstappunt voor bus en tram tussen de Montignystraat en de Brederodestraat in Antwerpen Zuid. Tegen 1 juni 2017 zal dat klaar zijn en rij je met de bussen 290, 295 en 500 tot aan dit overstappunt Antwerpen-Zuid. Van daaruit kan je met snelle trams jezelf binnen Antwerpen verplaatsen. 

Bussen tot aan stadsrand
De Lijn wil het aantal bussen dat de stad inrijdt, terugdringen tot het strikt noodzakelijke en maximaal inzetten op de tram. De streekbussen 290, 295 en 500 zullen dus niet meer doorrijden naar de Rooseveltplaats maar op het Zuid, aan de stadsrand, hun eindhalte hebben. Het overstappunt krijgt de naam ‘Zuid’. De Rooseveltplaats wordt heraangelegd en is moeilijk bereikbaar voor de bussen. Deze maatregel verzekert dus de regelmaat en de betrouwbaarheid van het busaanbod van en naar de zuidrand.

De busreizigers kunnen hier in een rustige en veilige omgeving overstappen op de tram. Dit project is een nieuwe stap in de verdere 'vertramming' van het huidige busaanbod in het centrum van de stad.

Lijnnummer 291 verdwijnt, die ritten rijden vanaf 1 juni als 290.

Meer & snellere trams: 4, 8 & 10
Tegen 1 juni 2017 zullen tram 8 en tram 10 voor snelle, storingvrije verbindingen met de stad zorgen dankzij hun vrije bedding en de premetro. Met overstapmogelijkheden aan de Nationale Bank en in de premetrostations kan je jezelf snel naar eender waar in de stad verplaatsen. In plaats van tram 24 komen er dus twee hoogwaardige, frequente tramlijnen.

Tram 4 zal blijven zorgen voor een rechtstreekse bovengrondse verbinding met het centrum van de stad (Groenplaats – Meir). Verder rijden ook buslijnen 180, 181, 182 en 183 naar de Groenplaats. Die neem je aan halte ‘Station Zuid’, dit is de halte voor het knooppunt ‘Zuid’.

Op de bijgevoegde kaartjes zie je de overstapmogelijkheden aan knooppunt Zuid en het volledige nieuwe tramnet vanaf 1 juni.

Ten slotte is het project ook een 'minderhindermaatregel'. Door bussen uit de stad te halen tijdens de werken en meer en snellere tramlijnen aan te bieden, kan je makkelijk de werken in het centrum van de stad omzeilen.

Hemiksem
Hemiksem behoudt nog een rechtstreekse verbinding met het centrum van Antwerpen. Buslijn 1 blijft doorrijden via de Leien naar de Rooseveltplaats en Noorderplaats. Ook met de trein kan je (op weekdagen) vanuit Hemiksem rechtstreeks naar Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal.

Reizigers van buslijnen 290 of 295 met bestemming Antwerpen-centrum stappen dus over aan knooppunt Zuid.

Overzicht alternatieven
Sommige reizigers rijden nu echter naar de Nationale Bank of Rooseveltplaats om daar over te stappen op een andere bus, een tram of zelfs een trein (in Antwerpen-Centraal). Voor hen zijn er vaak alternatieven, waarbij er nog altijd slechts één overstap nodig is:

  • -naar Brussel: neem de trein naar Antwerpen-Berchem en stap daar over op de trein naar Brussel
  • -naar Waasland en Gent: bus 290, 295 of 1 tot Antwerpen, halte ‘Station Zuid’ + de trein in station Antwerpen-Zuid
  • -naar Berchem Station: bus 290, 295 of 1 tot Antwerpen, halte ‘Station Zuid’ + de trein in station Antwerpen-Zuid (of neem de rechtstreekse trein uit Hemiksem)
  • -naar Wilrijk, Berchem en Deurne: bus 290 of 295 tot Hoboken, halte ‘Heidestraat’ + bus 33 (zelfde halte)
  • -naar Van Rijswijcklaan, Harmonie, Centraal Station, Stuivenberg, Sportpaleis, Merksem: bus 290 of 295 tot Hoboken, halte ‘Zwaantjes’ + tram 2 (halte in De Bruynlaan)
  • -naar Edegem, Mortsel, Borsbeek, Wommelgem, Wijnegem: bus 290, 295 of 1 tot Hoboken, halte ‘P+R Schoonselhof’ + bus 141 (halte in Krijgsbaan)

Er zijn ook mogelijkheden om vanuit Hemiksem een deel van de reisweg met de auto af te leggen en aan een grote randparking over te stappen op tram of bus:

  • -aan P+R Schoonselhof (Krijgsbaan/Sint-Bernardsesteenweg in Hoboken): tram 10 naar Centraal Station (en verder naar Deurne en Wijnegem)
  • -aan P+R Olympiade (Boomsesteenweg, grens Wilrijk - Antwerpen-Kiel): tram 2 of 6 naar Centraal Station (via Harmonie, en verder naar Sportpaleis en Merksem dan wel Luchtbal) of bus 180, 181, 182, 183 naar Groenplaats (via Museum, Nationalestraat)

Downloads

pdf
Tramschema 2017.pdf
Grootte: 131 KB

;