Menu

Naar de lijst

Nieuw fietspad langs vallei Bovenvliet

Gepubliceerd op
Enscape_2022-03-29-14-58-07_Scene 3

Op 10 oktober starten de voorbereidende werken voor een nieuw fietspad dat de Provinciale Steenweg in Schelle met de Zinkvallaan in Hemiksem verbindt. Het recreatieve pad loopt langs de zuidelijke dijk van de Bovenvliet en door het bos aan de wijk Kerkeneinde. 

Deze uitvoering is een deel van het Landinrichtingsplan Vlietvallei Hemiksem- Schelle fase 1 van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM). De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is als waterloopbeheerder bouwheer van het fietspad. De lokale besturen van Schelle en Hemiksem zijn de andere partners in het project.

Vanaf de Provinciale steenweg rijden de fietsers in de toekomst het drie meter brede fietspad op. Het pad volgt de waterloop tot het via een nieuwe fietsbrug de Bovenvliet oversteekt. Via een stuk langs het industrieterrein en het bos maakt het fietspad de aansluiting op de Zinkvallaan in Hemiksem. Het hele traject is net geen 2 kilometer lang.

De spoorlijn Antwerpen-Puurs kruist het traject. Die hindernis wordt omzeild met een fietsbrug uit kunststof die onder de spoorwegbrug loopt. Ter hoogte van de spoorweg sluit het fietspad aan op de Noeversebosweg. Verderop maakt het nieuwe pad ook een connectie met de Leonard Vereyckenplaats

De fietsverbinding loopt deels door natuurgebied, waardoor er extra aandacht is voor een natuurlijke inrichting. Tussen de spoorwegbrug en de Zinkvallaan krijgt het pad daarom een halfverharding. Zo kan het regenwater nog steeds in de grond sijpelen. Daarnaast zorgen nieuwe houtkanten en ijsvogelwanden voor een toenname van de biodiversiteit. Exoten langs de waterloop worden bestreden, zodat de streekeigen planten volop kansen krijgen.

Het mooie groene plaatje maakt het fietspad ideaal voor recreanten. Daarnaast biedt het ook een veilig alternatief voor het fietsende schoolverkeer of woon-werkverkeer tussen Schelle, Hemiksem en Aartselaar.

Een onderaannemer van Mols Contractors zal de voorbereidende werken uitvoeren. VLM, VMM, Schelle en Hemiksem dragen bij aan de kostprijs van 1.714.581,14 euro incl BTW.


;