Menu

Naar de lijst

Netheidsbarometer OVAM: Hemiksem scoort!

Gepubliceerd op
OVAM

In opdracht van de stuurgroep zwerfvuil van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) werd een meetinstrument ontwikkeld dat de openbare netheid en zwerfvuil opvolgt op lokaal niveau: de netheidsbarometer. Hieraan werken momenteel zo’n 40 gemeenten mee. Hemiksem scoorde in 2013 erg goed!

OVAM voert jaarlijk 4 metingen uit. Dit in de maanden februari, mei, augustus en november. Ook vorig jaar werden in Hemiksem door OVAM metingen uitgevoerd. Met als resultaat een algemene netheidsscore van 86,8 voor 2013. Hiermee scoort Hemiksem dus erg hoog!

Bij de meting worden verschillende types straten en delen van het openbaar domein onderscheiden zoals een centrumstraat, woonwijk, stopplaats openbaar vervoer, afvalverzamelpunt,... Van elk type straat worden er een aantal uitgekozen voor de metingen voor de netheidsbarometer.

Er wordt een telling uitgevoerd van de hoeveelheid zwerfvuil en er wordt ook rekening gehouden met omgevingsfactoren zoals sluikstorten, overvolle vuilbakken, verkrotting en leegstand, hondenpoep, vervuild straatmeubilair, wildplakken, graffiti, enzovoort.

De inspanningen van de gemeente op vlak van afval en sluikstort leveren ook volgens OVAM duidelijk resultaat op. Wij bedanken de inwoners voor daarom voor hun actieve medewerking. We houden onze gemeente immers samen proper!


;