Menu

Naar de lijst

Ik ga op reis en neem mee...

Gepubliceerd op
Reispas

Wanneer je op vakantie gaat, is het belangrijk om geldige reisdocumenten op zak te hebben en dat voor het hele gezin. Volgende documenten zijn onmisbaar als je naar het buitenland vertrekt.

Geldige identiteitskaart

Om te reizen heb je altijd een geldige identiteitskaart nodig. Sommige landen -zoals Turkije- stellen zelfs voorwaarden over hoe lang je identiteitskaart nog geldig moet zijn op het moment dat je het land binnenkomt. Wanneer je via een reisbureau reist, kan je bij hen informeren naar de voorwaarden die het land stelt. Reis je op eigen houtje? Dan kan je alle informatie terugvinden via http://diplomatie.belgium.be.

Voor het aanvragen van een elektronische identiteitskaart heb je één recente en gelijkende pasfoto nodig. Een elektronische identiteitskaart is tien jaar geldig en

kost 20,40 euro. De aanvraag kan een drietal weken in beslag nemen. Je krijgt een oproepingsbrief wanneer je identiteitskaart bijna gaat vervallen. Let er goed op dat je zeker een aantal weken voor de vervaldatum de kaart komt aanvragen.

Kids-ID

De kids-ID is de elektronische identiteitskaart voor kinderen van 0 tot 12 jaar.

Een kids-ID is niet verplicht wanneer je binnen het eigen land reist. Steek je echter de grens over, dan ben je verplicht om voor elk kind een kids-ID op zak te hebben. Deze elektronische identiteitskaart is drie jaar geldig. Het kind waarvoor je de kaart aanvraagt, moet aanwezig zijn bij de aanvraag, vergezeld van een van de ouders. Alleen op die manier kan gecontroleerd worden of de foto voldoende recent en gelijkend is. Een kids-ID kost 6,10 euro. De aanvraag kan een drietal weken in beslag nemen. Je krijgt een brief wanneer de kids-ID van je kind bijna vervalt.

Paspoort

Voor sommige landen is een elektronische identiteitskaart of kids-ID niet voldoende. Dan moet je een paspoort (in de volksmond vaak een ‘reispas’ genoemd) aanvragen. Deze informatie vind je ook terug op http://diplomatie.belgium.be. De regelgeving voor de paspoorten is in 2014 veranderd naar Europese normen.

De aanvraag van een biometrisch paspoort moet persoonlijk gebeuren en verloopt volledig digitaal. Dit houdt in dat je foto en je vingerafdrukken gescand worden en dat je een elektronische handtekening plaatst. Het paspoort is 7 jaar geldig. Voor sommige landen is het belangrijk de minimale geldigheid van de eID of paspoort te controleren

Een overzicht:


Kostprijs Nodig Hoe lang duurt dit ongeveer
Internationaal paspoort Gewone procedure +18 70 euro 1 pasfoto die ICAO-conform is 2 weken
Internationaal paspoort Gewone procedure -18 40 euro 1 pasfoto die ICAO-conform is 2 weken
Internationaal paspoort Spoedprocedure +18 250 euro 1 pasfoto die ICAO-conform is 2-3 dagen
Internationaal paspoort Spoedprocedure -18 210 euro 1 pasfoto die ICAO-conform is 2-3 dagen
Identiteitskaart eID 20,40 euro 1 pasfoto 3 weken
Kids-id 6,20 euro 1 pasfoto 3 weken

Voor sommige identiteitsdocumenten zijn ook spoedprocedures mogelijk. Hier hangt uiteraard een hoger kostenplaatje aan vast. Bekijk dus zeker tijdig of je reisdocumenten nog in orde zijn!

Ook je hond heeft een paspoort en chip nodig!

In het hondenpaspoort kijk je best na of het advies nog klopt. De papieren om een adreswijziging door te geven vind je in het hondenpaspoort. Laat ook het adres op de chip controleren.

Registratie en identificatie van honden is verplicht sinds 1988. Meer informatie op www.dogid.be


Contact

Dienst Burgerzaken

Sint-Bernardusabdij 1
2620 Hemiksem

Tel: 03 288 26 70
E-mail: bevolking@hemiksem.be

Het Administratief Centrum is enkel open op afspraak. Meer info kan u hier vinden.

Op de dienst Burgerzaken kan je onder andere terecht voor allerlei identiteitsbewijzen, de aangifte van een pasgeborene of het plannen van een huwelijk.  Ook voor je rijbewijs moet je hier zijn.

Vraag je documenten op via het e-loket

Openingsuren

Maandag:
9.00u - 12.00u
Dinsdag:
9.00u - 12.00u, 14.00u - 16.00u, 18.00u - 19.30u
Woensdag:
9.00u - 12.00u, 14.00u - 16.00u
Donderdag - vrijdag:
9.00u - 12.00u
Zaterdag - zondag:
Gesloten
Deze dienst is gesloten op volgende dagen: 01/11/2023, 02/11/2023, 03/11/2023, 25/12/2023, 26/12/2023
Deze dienst is nu gesloten
;