Menu

Naar de lijst

Groot gelijk dat je nuchter rijdt!

Gepubliceerd op
Verkeersveiligheid te gebruiken tot 14_12_24

Tijdens de eindejaarsperiode komt het nog teveel voor dat bestuurders onder invloed van drank of drugs achter het stuur van hun wagen kruipen. 

Rijden onder invloed van alcohol of drugs is nochtans levensgevaarlijk en de effecten in het verkeer zijn niet te onderschatten. Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen al een effect hebben op je hersenen en daardoor ook je (rij)gedrag. Je voelt je zelfverzekerder en ontspannen, wat voor roekelozer rijgedrag zorgt.

Tijdens het plannen van een feest leg je allerlei dingen vast: het menu, het drinken, de muziek, je outfits, ... waarom dan niet je vervoer naar huis? Laat je inspireren door de tips van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en bezorg iedereen veilige feesten.

  • Carpoolen: Stel een chauffeur aan die nuchter blijft en iedereen veilig naar huis brengt na het feest.
  • Laat je ophalen: vraag aan je ouders, broer, zus, nonkel, tante of buurman of zij je willen komen ophalen.
  • Taxi: boek op voorhand een taxi. Zet zeker het telefoonnummer van het taxibedrijf in je gsm. Zo kan je het snel terugvinden na het einde van het feest.
  • Openbaar vervoer: zoek op voorhand op waar en wanneer bussen en/of trams rijden. Tijdens de nacht van 31 december op 1 januari rijden er doorlopend nachtbussen van De Lijn.
  • Hou een sleepover: als je na het feest geen zin meer hebt om naar huis te gaan, kan je ook steeds een hotelkamer of Airbnb boeken, bij een vriend of familie blijven slapen, …

;