Menu

Naar de lijst

Drinkwater opnieuw van topkwaliteit

Gepubliceerd op
water kraan

Het kraanwater kan in Hemiksem vanaf nu opnieuw gebruikt worden voor alle toepassingen, zonder dat je het moet koken. De laatste stalen tonen aan dat de lichte verontreiniging in het leidingnet helemaal verwijderd is. Zet vóór het eerste gebruik alle kranen gedurende minstens 2 minuten open. Zo wordt het stilstaand water in de leidingen weggespoeld. Je kan dit eventueel opvangen voor hergebruik (schoonmaken, planten bewateren...). De bedeling van waterzakjes aan de brandweerpost stopt. Deze crisis is officieel voorbij.

Afgelopen maandag, 19 september, werd bij een routinecontrole een lichte verontreiniging vastgesteld van het kraanwater in de Heiligstraat en de Tuitboslei in Hemiksem. Na bijkomende staalnames werd uit voorzorg aan alle inwoners van onze gemeente gevraagd om hun kraanwater te koken voor gebruik in bepaalde toepassingen.

De afgelopen dagen heeft Pidpa de lichte verontreiniging kunnen verwijderen door te spoelen en te chloreren. Op basis van de resultaten van de laatste stalen hebben de Vlaamse Milieumaatschappij en Agentschap Zorg en Gezondheid beslist om het leidingnet van Hemiksem opnieuw vrij te geven. Alle Hemiksemnaren kunnen dus weer hun kraanwater gebruiken voor alle toepassingen, zonder het te moeten koken.

Naast een melding van B-Alert en verspreiding van dit nieuws via de gemeentelijke website en sociale media, gaan medewerkers van Pidpa van deur tot deur om de vrijgave te melden en te antwoorden op alle vragen. Ook op www.pidpa.be vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.

Een speciaal woord van dank gaat uit naar iedereen die zich de voorbije dagen heeft ingespannen om deze crisis het hoofd te bieden: medewerkers van Pidpa, het lokaal bestuur, de brandweer, de politie, de noodplanning, de civiele bescherming, de Vlaamse Milieumaatschappij, het Agentschap Zorg en Gezondheid… Ook alle Hemiksemnaren worden uitdrukkelijk bedankt voor hun geduld, begrip en constructieve medewerking.


;