Menu

Naar de lijst

De Vlaamse Milieumaatschappij meet de luchtkwaliteit in Hemiksem

Gepubliceerd op
lucht

Lamifil is een bedrijf dat draad en kabel produceert uit aluminium en koper. Begin 2021 ging een nieuwe aluminiumsmelterij van start. Afdeling Handhaving vroeg of VMM de luchtkwaliteit in de omgevingslucht kan meten.


De VMM zal op het Rode Kruisplein metingen uitvoeren van
- fijn stof (PM2,5 en PM10-fractie)
- zware metalen in fijn stof (PM10)
De meetcampagne start begin juli voor fijn stof en vanaf begin september voor de metingen van zware metalen. Deze campagne loopt tot eind 2023.
De VMM zal de resultaten verwerken en toetsen aan de regelgeving. De evaluatie zal uiterlijk eind juni 2024 afgerond zijn.

- Fijn stof bestaat uit zeer kleine deeltjes die aanwezig zijn in de lucht. We spreken meestal over PM10 en PM2,5. Dat staat voor deeltjes die kleiner zijn dan 10 of 2,5 micrometer. Doordat ze zo klein zijn kunnen ze diep doordringen in de longen en schadelijk zijn voor de gezondheid. De belangrijkste bronnen zijn industrie, het verkeer en huishoudelijke verwarming met hout.
Zware metalen komen van nature voor in het milieu maar worden ook uitgestoten door o.a. industrie, transport en bij de verbranding van fossiele brandstoffen en afval. Ze verspreiden zich via stofdeeltjes in de lucht en kunnen op die manier langs onze neus en mond in ons lichaam binnen dringen. In hogere concentraties kunnen ze lichamelijke schade toebrengen. -


;