Menu

Naar de lijst

Cartoontentoonstelling 'Geweld(dad)ige liefde' tegen familiaal geweld

Gepubliceerd op
Familiaal geweld

Tussen 17 september en 27 november reist een tentoonstelling over familiaal geweld door de Rupelstreek. In november landt de expositie in Hemiksem!

De Lokale PolitieZone Rupel, preventiedienst Den Oogen Boom, vzw Zijn en verschillende hulpverleningsorganisaties organiseren samen een reizende cartoontentoonstelling, die duidelijk maakt op hoeveel verschillende manieren familiaal geweld in onze maatschappij tot uiting komt. Bedoeling is het taboe rond familiaal geweld doorbreken en mensen aanzetten om sneller de stap naar professionele hulpverlening te zetten.

1.013
Niet alleen vrouwen, maar ook kinderen, mannen en ouderen krijgen in België te maken met familiaal geweld. Dat varieert van fysieke agressie tot psychisch, seksueel en financieel geweld. De politie moest vorig jaar in de Rupelstreek 1.013 keer tussenkomen voor familiaal geweld. Dan spreken we nog niet over het ‘dark number’.

Taboe
Wanneer er geweld wordt gepleegd in het gezin vinden alle partijen het heel moeilijk dit ter sprake te brengen. De stap naar de hulpverlening zet men pas wanneer het geweld reeds een hele tijd aan de gang is. De drempel naar hulpverlening is nog steeds hoog.

1712
1712 is een hulplijn voor elke burger die vragen heeft over familiaal geweld. Ervaren hulpverleners geven je informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp. 1712 is elke werkdag, van maandag tot vrijdag, van 9 tot 17 uur bereikbaar. Na 17 uur kan je terecht bij tele-onthaal, via het nummer 106. Bellen naar 1712 is gratis en discreet, het wordt niet op je telefoonrekening vermeld. Voor wie zijn verhaal liever neerschrijft, is 1712 ook per mail bereikbaar, en dit via de website www.1712.be.

Tentoonstelling
De tentoonstelling is opgebouwd met foto’s en cartoons die gekozen werden uit twee wedstrijden die vzw Zijn organiseerde rond het thema ‘familiaal geweld’. De foto’s werden gekozen door een jury onder het voorzitterschap van Lieve Blancquaert. De cartoons door cartoonisten Eva Mouton en Kim Duchateau.

Praktische info
De tentoonstelling reist nog tot 27 november rond in de Rupelstreek:
- Van 28 oktober tot 9 november in de gemeente Niel (tijdens de openingsuren van het gemeentehuis), zaal Atrium, Ridder berthoutlaan 1, 2845 Niel
- Van 10 november tot 27 november in de gemeente Hemiksem (tijdens openingsuren van het gemeentehuis), gang 1e verdieping administratief centrum, Sint-Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem.
Inkom is gratis!

Meer informatie:
An Pues, preventiewerker Preventiedienst Den Oogen Boom, 03 880 18 81, an.pues@boom.be.


;