Menu

Naar de lijst

April, maand van de compost

Gepubliceerd op
compost adv promo compost

Samen met IGEAN belichten we in april het belang van compost. Deze grondstof van plantaardige resten is een onmisbare troef voor je gazon, bloemenperken en eigen oogst. Bovendien verkleint compost je ecologische voetafdruk. 

Heb je geen of te weinig thuiscompost? Kies dan voor Vlaco-compost van IGEAN. Je kan ze aankopen op het recyclagepark in de Georges Gilliotstraat. Om de compostmaand te vieren, biedt IGEAN je bij aankoop van een zak compost in april een gratis paar tuinhandschoenen aan.

Benieuwd naar alle voordelen van compost? Je ontdekt ze hieronder.

    Compost voedt de bodem
    Tuinieren put de bodem uit, borders worden schoongemaakt, grasmaaisel wordt weggehaald, fruit en groenten worden geoogst, bomen, struiken en heggen worden gesnoeid… Op die manier worden voedingsstoffen en organisch materiaal steeds weggenomen van de bodem. De bodem wordt schraler, waardoor je minder opbrengst hebt van groenten en fruit, minder mooie bloemen en een minder weerbaar gazon. Dat kan je makkelijk voorkomen door compost te gebruiken. Compost levert voedingsstoffen én een vruchtbare en gezonde bodem.

    Compost beschermt tegen ziektes
    Het organische materiaal van compost is zeer divers en trekt verschillende bodemdiertjes aan. Zij zorgen er op hun beurt voor dat schadelijke organismen als aaltjes of ziekten moeilijker de overhand krijgen. Beschouw Vlaco-compost als de vriendelijke en lokale lijfwacht van jouw gazon, planten, groenten en fruit.

    Compost verbetert de waterhuishouding van de bodem
    Zandgronden met compost drogen minder snel uit en zwaardere gronden, zoals leem en klei, draineren net beter dankzij compost die het water beter vasthoudt. Gevolg: de kwaliteit van de grond wordt beter, waardoor hij gezondere planten oplevert. Compostgebruik leidt tot een verhoging van de waterreserve voor je planten. Compost is eten, drinken én een dessertje voor je planten. Planten die zonder stress kunnen groeien, zijn gezonder en minder gevoelig voor ziektes.

    Compost geeft langzaam voedingsstoffen vrij
    Bij compost komen de voedingsstoffen langzaam vrij, op het tempo dat de planten ze nodig hebben. Gevolg: sterke planten die gelijkmatig groeien en tegen een stootje kunnen.

    Compost is 100 % natuurlijk én verkleint je ecologische voetafdruk
    Compost ontstaat uit een natuurlijk proces en kan in grote mate primaire grondstoffen (zoals turf) die vaak in potgronden worden gebruikt, vervangen. Wist je dat 40 liter Vlaco-compost een besparing aan CO2 oplevert die overeenkomt met de uitstoot van 100 km afgelegd met een gemiddelde personenwagen? Met het gebruik van compost leg je CO2 vast en draag je bij aan de klimaatdoelstellingen door een vermindering van de CO2-emissie. Daarnaast is het een gouden kringloopproduct: duurzaam en lokaal geproduceerd. Het wordt niet voor niets het 'zwarte goud' genoemd. 

Informatie en beelden © IGEAN.


;