Menu

Woonbeleid

Volgens het grondwettelijke recht op wonen, heeft iedereen, zonder onderscheid naar ras, overtuiging of afkomst, het recht tegen een betaalbare prijs en met voldoende woonzekerheid te kunnen beschikken over een degelijke woning in een goede woonomgeving.

Ga naar de website Premiezoeker.be

Woonloket

Het woonloket geeft gratis advies en informatie aan huurders, verhuurders en eigenaars van woningen over:

  • premies en fiscale voordelen over (ver)bouwen, (ver)kopen en (ver)huren
  • levenslang en aanpasbaar wonen
  • kwaliteit en veiligheid van woningen
  • betaalbaar wonen
  • social huren, sociaal kopen en sociaal lenen

Downloads

pdf
Folder woonloket.pdf
Grootte: 843 KB

Lokaal Woonoverleg

Het gemeentelijk huisvestingsoverleg, soms ook wel het lokaal woonoverleg genoemd, is een trimestriële vergadering van de belangrijkste actoren op het vlak van wonen. Tot het overleg worden uitgenodigd:

  • gemeentebestuur:  burgemeester, schepen van huisvesting, schepen van ruimtelijke ordening, schepen van openbare werken, huisvestingsambtenaar, omgevingsambtenaar.
  • OCMW: voorzitter en OCMW secretaris
  • Wonen-Antwerpen
  • Provinciebestuur Antwerpen
  • De Ideale Woning
  • Arro
  • SVK Optrek
  • IVLW Rivierenland
  • ad hoc ....

Op het gemeentelijk huisvestingsoverleg worden diverse thema's besproken: sociale huisvestingsprojecten, voorstellen met betrekking tot premies of heffingen, voorontwerp woonplan, .....

Grond- & Pandendecreet

Het decreet Grond- en Pandenbeleid legt aan gemeentebesturen op om tegen 2020 hun bindend sociaal objectief te behalen.

Voor de gemeente Hemiksem houdt dit een realisatie in van 70 sociale huurwoningen, 41 sociale koopwoningen en 3 sociale kavels.

Downloads

pdf

Levenslang & aanpasbaar wonen

Levenslang en aanpasbaar wonen (of 'meegroeiwonen') betekent dat je je huis zo bouwt of verbouwt dat je het makkelijk en met zo weinig mogelijk kosten aan de veranderde levensomstandigheden kan aanpassen. Zo voorkom je bijvoorbeeld bij ouderdom of bij een handicap een verplichte verhuis omdat je woning niet meer voldoet aan je noden.

Bij de bouw van een nieuwe woning of een grondige verbouwing hou je best rekening met een reeks criteria inzake toegankelijkheid, veiligheid en comfort. Zo kan je door enkele kleine en goedkope aanpassingswerken in dezelfde vertrouwde omgeving blijven wonen.

Hou bij de opmaak van je bouwplannen rekening met de steeds veranderende behoeften die gepaard gaan met de verschillende levensfasen bijvoorbeeld gezinsgroei, ouderdom, handicap,...

Energieprestatiecertificaat

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is een soort energierapport dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Op het energieprestatiecertificaat staan, naast een aantal administratieve gegevens, de energiescore die de woning behaalt en een aantal tips om de woning energiezuiniger te maken. Het EPC is tien jaar geldig.

Dit certificaat is verplicht voor alle woningen, appartementen, studio's, vakantiewoningen, sociale woningen,... die verkocht of verhuurd worden. Kopers en huurders kunnen op deze manier beter inschatten hoeveel energie hun nieuwe thuis zal verbruiken. 

Bovendien is bij woningen met een gunstig EPC de kans groot dat die woning vlotter of voor een betere prijs verkocht of verhuurd zal worden. 

De verkoper of verhuurder moet het EPC aan kandidaat-kopers of -huurders voorleggen op het moment dat de woning te koop of te huur wordt aangeboden.

Gratis bouwadvies door architecten Kamp C

Start je met bouwplannen of heb je al plannen (op papier)? Vraag dan een tweede opinie. De architecten van Kamp C screenen gratis je bouwplannen op duurzaamheid en kunnen je nog nuttige tips meegeven.

De architecten van Kamp C screenen je bouwplannen op duurzaamheid en geven je nuttige tips mee. Is je toekomstige woning wel zo energiezuinig als je dacht? Zijn er geen interessante toepassingen over het hoofd gezien? Is je woning conform de nieuwe wetgeving die er aankomt?

Je krijgt een uur advies op maat over je nieuwbouw of verbouwing. Dit gratis advies is zeer nuttig voor jouw als (ver)bouwer omdat Kamp C een neutrale overheidsinstantie is. Meer info over Kamp C vind je op www.kampc.be.

Het eerstevolgende gratis advies in onze gemeente vindt plaats op maandag 5 juli 2021 tussen 13 en 17 uur. in het administratief centrum, Sint-Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem. Inschrijven is verplicht! Maak een afspraak via johnny.claes@hemiksem.be of op 03 288 26 70.

Past deze datum niet maar wens je nog wel gratis advies dicht bij huis in één van de samenwerkende gemeenten? Dan kan je terecht bij de volgende gemeenten Boom, Niel, Schelle, Rumst en Zwijndrecht.

Logo-duurzaambouwen-CMYK

EnergieK loket

Wil je je energiefactuur verlagen? Of staan er renovatiewerken op de planning? Bij het EnergieK loket in jouw gemeente kan je terecht voor gratis energie- en renovatieadvies.

De medewerkers van het EnergieK loket geven onafhankelijk advies en begeleiding op maat.
Samen bekijken jullie welke technieken en normen geschikt zijn voor jouw bouw- of renovatieproject. 

In onze gemeente bevindt het EnergieK loket zich in het administratief centrum (Sint-Bernardusabdij 1, 2620 Hemiksem). Het loket is open op volgende momenten:

  • dinsdag 30 mei, van 9 tot 12 uur;
  • dinsdag 13 juni, van 9 tot 12 uur;
  • dinsdag 27 juni, van 9 tot 12 uur;
  • dinsdag 18 juni, van 9 tot 12 uur;
  • dinsdag 22 augustus, van 9 tot 12 uur;
  • dinsdag 12 september, van 9 tot 12 uur;
  • dinsdag 26 september, van 9 tot 12 uur;
  • dinsdag 10 oktober, van 9 tot 12 uur;
  • dinsdag 24 oktober, van 9 tot 12 uur;
  • dinsdag 7 november, van 9 tot 12 uur;
  • dinsdag 21 november, van 9 tot 12 uur;
  • dinsdag 5 december, van 9 tot 12 uur;
  • dinsdag 19 december, van 9 tot 12 uur.

Opgelet: het EnergieK loket werkt net als onze dienst burgerzaken op afspraak

Past één van bovenstaande momenten niet? Ga dan langs bij een EnergieK loket in een buurgemeente. Je vindt alle openingsuren op www.igean.be/energiekloket. Daar vind je ook de contactgegevens van het EnergieK loket.

Verzekering gewaarborgd wonen

Wat?

Dit is een gratis verzekering die je kan afsluiten na het aangaan van een hypothecair krediet bij een (commerciële) kredietinstelling voor het bouwen, kopen en/of renoveren van een woning.

Hiermee kan je gedurende 10 jaar verzekerd worden tegen inkomensverlies door plotse werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of onvrijwillige stopzetting van een zelfstandige activiteit. Deze verzekering helpt je dan tijdelijk bij de verdere afbetaling van de lening.

Meer info?

Alle info op: www.vlaamswoningfonds.be


Contact

Dienst Burgerzaken

Sint-Bernardusabdij 1
2620 Hemiksem

Tel: 03 288 26 70
E-mail: bevolking@hemiksem.be

Het Administratief Centrum is enkel open op afspraak. Meer info kan u hier vinden.

Op de dienst Burgerzaken kan je onder andere terecht voor allerlei identiteitsbewijzen, de aangifte van een pasgeborene of het plannen van een huwelijk.  Ook voor je rijbewijs moet je hier zijn.

Vraag je documenten op via het e-loket

Openingsuren

Maandag:
9.00u - 12.00u
Dinsdag:
9.00u - 12.00u, 14.00u - 16.00u, 18.00u - 19.30u
Woensdag:
9.00u - 12.00u, 14.00u - 16.00u
Donderdag - vrijdag:
9.00u - 12.00u
Zaterdag - zondag:
Gesloten
Deze dienst is gesloten op volgende dagen: 11/07/2023, 21/07/2023, 14/08/2023, 15/08/2023, 01/11/2023, 02/11/2023, 03/11/2023, 25/12/2023, 26/12/2023
Deze dienst is nu open