Stratenplan
Op 1 maart 2023 is de heraanleg van de Gemeenteplaats en omgeving gestart, met de rioleringswerken in het Kerkeneinde als eerste fase. Dankzij de heraanleg wordt het hart van onze gemeente opnieuw een bruisende ontmoetingsplek. Hieronder vind je veel gestelde vragen en antwoorden over de werken.
Deze werken hebben als doel een volledig nieuw gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen in Kerkeneinde, Assestraat, Gemeenteplaats en een deel van U.N.O.-laan. In de toekomst zal afvalwater en regenwater apart afgevoerd worden. Het regenwater van het noordelijk deel van het projectgebied wordt afgevoerd richting kasteelgracht. Het regenwater van het zuidelijk deel komt via een nieuw te realiseren bufferbekken in de Winterloop terecht. Verder wordt er zoveel mogelijk ingezet op infiltratie van regenwater. Dit gebeurt via wadi’s in de bermen, via een bekken in het park aan Gemeenteplaats of via een bekken aan de Winterloop ter hoogte van Kerkeneinde. Na de rioleringswerken wordt ook de wegenis volledig vernieuwd. Waar mogelijk worden voetpaden en parkeerstroken aangelegd in waterdoorlatende materialen. Een deel van de bestaande bomen wordt vervangen en er zal meer ruimte komen voor groen en nieuwe bomen.
Waar wordt gewerkt?
Bij de downloads kan je de plannen raadplegen.
Wat gebeurt eerst?
Voordat de rioleringswerken kunnen beginnen, voeren de nutsbedrijven (bv. Pidpa, Fluvius, Telenet, Proximus, …) aanpassingswerken uit aan hun netten. Deze aanpassingswerken werden al grotendeels uitgevoerd.
Wanneer starten de rioleringswerken?
In de loop van februari starten de voorbereidende werken. De aannemer zal dan de bomen rooien die moeten verdwijnen. Vanaf woensdag 1 maart 2023 start de aannemer met de eigenlijke rioleringswerken. Hij werkt in verschillende fasen. Merk op dat verschillende fasen overlappen, op die manier trachten we de totale duurtijd van de werken zo veel mogelijk te beperken. De volledige tijdslijn vind je in de tab 'Tijdslijn'.
Contact
- Adres
- Administratief Centrum Sint-Bernardusabdij 1 , 2620 Hemiksem
- Tel.
Hinder
Overal waar wordt gewerkt, is er hinder. Graafmachines maken nu eenmaal lawaai, vrachtwagens die over zand rijden maken stof, bij aanhoudende regen zal er modder in de straat liggen. Soms zal het wat moeilijker zijn om aan uw woning te geraken.
Samen met de aannemer doen we er echter alles aan om de hinder waar mogelijk te beperken. Daarvoor nemen we verschillende minderhindermaatregelen.
Bereikbaarheid van je woning
De straten worden per deel opgebroken. Eerst verwijdert de aannemer de wegenis en daarna graaft hij over korte afstand een sleuf voor de rioolbuis. Zodra de buis in de grond ligt, wordt de sleuf aangevuld en afgedekt met steenslag. Daar kunt u met de wagen voorzichtig over rijden. Matig daarom a.u.b. uw snelheid, het blijft een werf.
Plaatselijk verkeer is mogelijk
Tijdens de werken is enkel plaatselijk verkeer mogelijk, maar tijdens de werkuren (van 6.30 tot 16.30 uur) zal dit op bepaalde momenten toch hinder ondervinden. Denk bv. aan stilstaande of manoeuvrerende werfvoertuigen.
Af en toe zult u met de auto niet tot bij uw oprit of garage kunnen. Bv. als de sleuven voor de rioolbuizen worden gegraven, klinkers worden geplaatst of asfalt wordt gelegd. De aannemer laat u dit op voorhand weten. Hij zal u vragen om uw wagen tijdig in een andere straat of de op de voorziene ruimte te parkeren. Te voet geraakt u uiteraard altijd bij uw woning.
Veiligheid staat voorop
Op een werf schuilt achter elke hoek mogelijk gevaar. Om de veiligheidsrisico’s voor u en voor ons te beperken, nemen we een hele reeks maatregelen. Maar als we de veiligheid voor iedereen willen vergroten, dan hebben we uw hulp nodig!
Enkele richtlijnen:
- Respecteer de werfsignalisatie, de afsluitingen en de verkeersregels.
- Ga alleen op de werf als het niet anders kan.
- Maak altijd oogcontact met de vrachtwagenchauffeur of kraanbestuurder. Alleen zo ben je zeker dat hij of zij je gezien heeft.
- Zorg dat je alles ziet en hoort, berg je gsm even op.
Openbaar vervoer
Het is mogelijk dat De Lijn zijn traject aanpast volgens de omleiding en/of dat er tijdelijke haltes worden voorzien. De openbare vervoersmaatschappij informeert de reizigers aan de betrokken haltes en verwijst ze door naar de tijdelijke stopplaatsen. Meer informatie op www.delijn.be.
Post
Bpost werd verwittigd van de werken in uw straat.
Huisvuilinzameling
Met de huisvuilophaaldienst werden afspraken gemaakt zodat het huisvuil ook tijdens de werken wordt opgehaald. Als de riolering in de straat wordt gelegd, dan kan de vuilniswagen niet door. Breng daarom a.u.b. uw huisvuil op de normale ophaaldagen naar de dichtstbijzijnde bereikbare hoek van de straat.
Is dit voor u onmogelijk, laat dit dan even weten aan de werfleider van de aannemer. (zie Praktische vragen) Zo kunt u samen met hem/haar een oplossing zoeken.
Verhuis of levering
Plant u een verhuis of verwacht u een bijzondere levering tijdens de werken? Laat het tijdig weten aan de werfleider van de aannemer of het Aquafin Contactcenter (zie Praktische vragen). Zo kan de aannemer in zijn planning rekening houden met uw vraag.
Belangrijk voor handelaars en ondernemingen
Hinder door de werken voor uw deur? Dan kunt u mogelijk een hinderpremie van 2.000 euro krijgen van het Vlaamse Gewest. Als u voor deze premie in aanmerking komt, dan krijgt u van het Agentschap Innoveren & Ondernemen automatisch een bericht. Daarmee kunt u de uitbetaling van de premie aanvragen. Bent u gedwongen uw zaak volledig te sluiten, dan kunt u bijkomend een sluitingspremie vragen. Voorwaarden en meer info:
Buurtafgevaardigde
We verwelkomen graag een of meerdere vertegenwoordigers van de bewoners en/of handelaars op de werfvergadering. Ze zijn immers de ideale schakel tussen de buurtbewoners en de projectleiding. De vertegenwoordigers kunnen uw vragen bundelen en bespreken op het werfoverleg. Zo wordt u rechtstreeks betrokken bij de uitvoering van de werken. Geïnteresseerd? Laat dit even weten aan de projectmanager.
Meer informatie en vragen
- Op de website www.aquafin.be
- Krijg als eerste de updates via de digitale nieuwsbrief, schrijf u in op de website van Aquafin
- Contactcenter Aquafin
- 03 450 45 45 (van 8.00 tot 17.00 uur)
- contactcenter@aquafin.be
Praktische vragen
Een praktische vraag over bv. de toegang tot uw woning of de afwerking van de oprit? Verhuis of levering gepland, …?
- Aannemer TM DCA Infra – Besix Infra.
Algemeen telefoonnummer: 0800 96 222
Email: info@dcainfra.be - Ook het lokaal bestuur volgt dit project op.
Dirk Smits
Tel. 03 288 26 69
Dirk.smits@hemiksem.be
Noodgeval
Bel buiten de werkuren (voor 8.00 uur en na 17.00 uur) en in het weekend het gratis noodnummer 0800 16 603. Ook op brug- en feestdagen.
Onderbreking van de nutsvoorzieningen
Bij werken aan de nutsleidingen (water, gas, elektriciteit of telefonie/internet/televisie) kan het gebeuren dat de toevoer of het signaal wordt onderbroken. U kunt dit best rechtstreeks melden aan van de volgende nutsbedrijven:
Drinkwater
Pidpa * 0800 90 300
Aardgas
Fluvius
* Storingen 078 35 35 00
* Gasreuk 0800 65 065
Elektriciteit
Fluvius
* Storingen 078 35 35 00
Telecommunicatie
Proximus * Storingen 0800 22 800
Telenet * Storingen 015 66 66 66
Tijdslijn
Legende
overzicht
- LCPBase.DataAPI.PublicWorks.PublicWorkStatus
- LCPBase.DataAPI.PublicWorks.PublicWorkStatus
- LCPBase.DataAPI.PublicWorks.PublicWorkStatus
- LCPBase.DataAPI.PublicWorks.PublicWorkStatus
- LCPBase.DataAPI.PublicWorks.PublicWorkStatus
- LCPBase.DataAPI.PublicWorks.PublicWorkStatus
- LCPBase.DataAPI.PublicWorks.PublicWorkStatus
- LCPBase.DataAPI.PublicWorks.PublicWorkStatus
Updates (nieuws)
Update werken Assestraat - Gemeenteplaats - U.N.O.-laan (14/06/2024)
Update werken Assestraat - Gemeenteplaats - U.N.O.-laan (16/05/2024)
Update werken Assestraat - Gemeenteplaats - U.N.O.-laan (03/05/2024)
Downloads
- Plannen Assestraat-Gemeenteplaats5,7 Mb pdfDownloaden
- Plannen Assestraat3,4 Mb pdfDownloaden
- Plannen Kerkeneinde2,9 Mb pdfDownloaden
- Indicatieve weergave fasering werken389,4 Kb pngDownloaden